Kamer: jaarrekening scholen aanscherpen

De Tweede Kamer wil dat minister Jet Bussemaker (Onderwijs) gaat zorgen dat scholen geen financiële zaken meer buiten de balans kunnen houden. De VVD zei dinsdagavond een voorstel van GroenLinks hierover te steunen.

Minister Bussemaker. Beeld anp
Minister Bussemaker.Beeld anp

GroenLinks-Kamerlid Jesse Klaver stelt dat de risico's die onderwijsinstellingen lopen niet duidelijk zijn voor toezichthouders en het ministerie, zolang de regels niet zijn aangescherpt. Jaarrekeningen en jaarverslagen van scholen moeten strakker worden opgesteld, vinden ook D66, SP, CDA, 50PLUS, ChristenUnie en SGP.

Een voorbeeld van een onderwijsinstelling waar het recent misging, is onderwijskolos Amarantis. Daar voldeden de jaarrekening en het jaarverslag aan alle regels, maar lukte het toch om de financiële situatie beter voor te spiegelen dan daadwerkelijk het geval was. Door de regels aan te scherpen, hoopt Klaver dit soort situaties voortaan te voorkomen.

Amarantis kwam eind 2011 in acute financiële problemen. De onderwijskolos - met 30.000 leerlingen in het middelbaar en beroepsonderwijs - werd in 5 delen opgeknipt en 250 mensen werden ontslagen. Sinds augustus is de doorstart een feit.

Meer over