Kabinet wil regels voor leasefiets versimpelen

Een fiets van de zaak moet fiscaal net zo interessant worden als een leaseauto. Het kabinet wil daarom de regels versimpelen. Een werknemer kan dan op een e-bike van 2000 euro rijden voor een paar tientjes per jaar.

Laurens Kok
Leasefietsen Beeld ANP
LeasefietsenBeeld ANP

De leasefiets is nu allerminst populair: naar schatting van de Bovag rijden er grofweg 10.000 rond, tegenover 700.000 leaseauto's.

Werkgevers deinzen terug voor de complexe regelgeving, omdat ze een naheffing vrezen. Werknemers die de fiets ook privé gebruiken, moeten precies bijhouden hoeveel kilometers ze zakelijk dan wel privé rijden.

1 januari 2020
Staatssecretaris Menno Snel (Financiën, D66) wil de regels voor leasefietsen net zo duidelijk maken als die voor leaseauto's. Dat betekent dat er voor de rijwielen van de zaak een vaste, forfaitaire bijtelling komt, waarover belasting moet worden betaald.

De maatregel moet per 1 januari 2020 ingaan. "Fietsen is gezond, goed voor het milieu en vermindert files," stelt Snel. "Toch pakken nu nog te veel mensen de auto als ze naar het werk gaan."

De hoogte van de bijtelling, moet nog worden uitgewerkt. Snel gaat daarover in gesprek met zes organisaties: ANWB, Bovag, Fietsersbond, Natuur en Milieu, Rai Vereniging en de Vereniging van Nederlandse Autoleasemaatschappijen.

50 miljoen bespaard
De belangenclubs zijn blij met de kabinetsplannen. Zij willen een tarief dat even hoog is als het verlaagde tarief voor elektrische leaseauto's: 4 procent. Samen hebben ze berekend dat het de samenleving 50 miljoen euro oplevert.

Het leeuwendeel daarvan (44 miljoen euro) wordt bespaard door een lagere CO2-uitstoot, een lager ziekteverzuim en een positief effect op de kosten van de gezondheidszorg. De Belastingdienst zou daarnaast 6 miljoen extra tegemoet kunnen zien.

Een fiets leasen wordt steeds makkelijker. Zo heeft de Bovag al 300 fietsleasespecialisten.

Meer over