Kabinet sluit verkoop van tanks aan Indonesië niet uit

Het kabinet sluit de verkoop van overtollige Nederlandse tanks aan Indonesië niet uit. Dat bleek vandaag uit antwoorden van de ministers Uri Rosenthal (Buitenlandse Zaken) en Hans Hillen (Defensie) op schriftelijke vragen hierover van GroenLinks.

ANP/Redactie
Uri Rosenthal. Beeld reuters
Uri Rosenthal.Beeld reuters

Een meerderheid van de Tweede Kamer heeft de regering opgeroepen geen tanks te leveren aan Indonesië, wegens betrokkenheid van het Indonesische leger bij de schending van mensenrechten. Indonesië en enkele andere landen hebben belangstelling getoond voor de Leopardtanks. 'Met deze landen worden vertrouwelijke gesprekken gevoerd, die kunnen leiden tot verkoop van materieel', aldus Rosenthal en Hillen. Mocht het zover komen, dan zullen de ministers dit vooraf aan de Kamer melden.

GroenLinks-Kamerlid Arjan El Fassed trok half januari aan de bel nadat uit berichten in Indonesische media was gebleken dat de gesprekken over een mogelijke deal niet zijn beëindigd, ondanks de oproep van de Kamer. Een delegatie van het Indonesische leger is inmiddels in Nederland geweest om de tanks te bekijken. Defensie heeft alle Leopardgevechtstanks afgestoten als bezuinigingsmaatregel.

Volgens de ministers zijn de Indonesische autoriteiten geïnformeerd over de motie van El Fassed die het kabinet oproept geen tanks te verkopen aan Indonesië. 'Het is belangrijk dat die boodschap is overgebracht', zei het Kamerlid in een reactie. Voor de eventuele levering van de tanks is ook een exportvergunning nodig. El Fassed wees erop dat daarbij diverse criteria gelden, zoals de mensenrechtensituatie in een land.

In Indonesië zelf is ook kritiek op de mogelijke aanschaf van de tanks. Zo hebben enkele Indonesische parlementariërs hun twijfels geuit over de inzetbaarheid van de zware tanks. Volgens hen zijn die nauwelijks geschikt voor het landschap, dat wordt gedomineerd door ondoordringbare bossen.

Meer over