Kabinet mag door met plan voor aftappen kabel, maar wel zorgvuldig

Het kabinet kan verder met zijn plan om de inlichtingendiensten AIVD en MIVD ruwe communicatiegegevens van burgers op de kabel te laten onderscheppen. Nu mogen die diensten dat nog niet, maar het kabinet vindt het hard nodig om dit wettelijk mogelijk te maken, omdat de meeste communicatie tegenwoordig via de kabel verloopt.

redactie
Minister van Defensie Jeanine Hennis-Plasschaert en minister van Binnenlandse Zaken Ronald Plasterk. Beeld ANP
Minister van Defensie Jeanine Hennis-Plasschaert en minister van Binnenlandse Zaken Ronald Plasterk.Beeld ANP

Dat bleek vandaag in de Tweede Kamer, waar met minister Hennis van Defensie en minister Plasterk van Binnenlandse Zaken werd gedebateerd over de uitbreiding van debevoegdheden van de Nederlandse inlichtingendiensten.

Het gaat om internet maar ook om het mobiele telefoonverkeer, dat via masten op de kabel terechtkomt. Doel van de extra bevoegdheden is om dreigingen van terrorisme of zware misdaden beter en sneller in kaart te brengen.

De onderschepping geeft alleen inzicht in bijvoorbeeld de nummers die met elkaar in contact staan. De inhoud van de communicatie is dan nog niet getapt. Daar kan later gericht toe worden besloten.

De meeste fracties in de Kamer zijn wel bezorgd over de mogelijke aantasting van de privacy en willen zeker weten of er voldoende waarborgen zijn om dit te voorkomen. Plasterk benadrukte dat het toezicht op zijn besluiten wordt versterkt.

Hennis zei dat de Nederlandse veiligheidsdiensten 'doof en blind' zijn geworden en dat de wet snel moet worden aangepast. Het CDA ergerde zich aan deze 'dramatische en theatrale' toon van de minister. De Kamer drong aan op grote zorgvuldigheid bij de uitwerking van het plan.

Plasterk hoopt dat hun voorstel in april voor advies naar de Raad van State kan. Daarna zal de Kamer zich erover buigen.

Verliest Nederland sleutelrol in internet?

Afgelopen weekeinde publiceerde de Volkskrant een artikel over de mogelijke gevolgen van het toestaan inlichtingendiensten informatie te laten verzamelen via internetkabels. 'Dit voorstel is heel schadelijk voor de belangrijke internationale positie van AMS-IX en de Nederlandse digitale infrastructuur.' Lees het artikel hier.

Minister van Defensie Jeanine Hennis-Plasschaert en minister van Binnenlandse Zaken en Koninkrijksrelaties Ronald Plasterk. Beeld anp
Minister van Defensie Jeanine Hennis-Plasschaert en minister van Binnenlandse Zaken en Koninkrijksrelaties Ronald Plasterk.Beeld anp

Bezorgd

De meeste fracties in de Kamer zijn wel bezorgd over de mogelijke aantasting van de privacy en willen zeker weten of er voldoende waarborgen zijn om dit te voorkomen. Plasterk benadrukte dat het toezicht op zijn besluiten wordt versterkt. Hij beloofde dat niet iedereen zal worden afgeluisderd door de AIVD. 'Ik sluit uit dat de AMS-IX in zijn geheel wordt afgetapt', verwees hij naar het grootste internetknooppunt van Nederland.

Minister Hennis zei dat de Nederlandse veiligheidsdiensten 'doof en blind' zijn geworden en dat de wet snel moet worden aangepast. Het CDA ergerde zich aan deze 'dramatische en theatrale' toon van de minister. De Kamer drong aan op grote zorgvuldigheid bij de uitwerking van het plan.

Plasterk hoopt dat hun voorstel in april voor advies naar de Raad van State kan. Daarna zal de Kamer zich erover buigen.

null Beeld anp
Beeld anp
Meer over