Kabeljauwpopulatie Noordzee slinkt drastisch

De kabeljauwpopulatie in de Noordzee is drastisch aan het slinken. Dat blijkt uit onderzoek van het Britse overheidsinstituut Cefas. Volgens het instituut is het alarmerend dat vorig jaar in geen enkele haven waar het onderzoek werd uitgevoerd, een kabeljauw van 13 jaar of ouder aan land is gebracht.

Redactie
Diepgevroren kabeljauwfilets. Beeld Thinkstock
Diepgevroren kabeljauwfilets.Beeld Thinkstock

Kabeljauw, een vis die een leeftijd van 25 jaar kan bereiken, wordt vruchtbaarder naarmate de leeftijd toeneemt. Een lagere levensverwachting houdt een lager geboortecijfer in, en een snellere teruggang van de visstand.

Geslachtsrijp
Door overbevissing wordt steeds minder vis gevangen die ouder is dan 4 jaar, de geslachtsrijpe leeftijd. Uit analyse van ongeveer 500.000 vissen, aan land gebracht in havens in Engeland en Wales, blijkt volgens Cefas dat de Noordzee nog 65.300 ton kabeljauw bevat van 3 jaar of ouder. In het piekjaar 1971 ging het nog om 276.000 ton.

Verschillende Britse media berichtten zondag over het onderzoek. Onderzoeksleider Chris Darby zegt in The Telegraph dat in 2011 circa 600 kabeljauwen in de Noordzee moeten hebben rondgezwommen van tussen de 12 en 13 jaar oud. Daarvan werden er 200 gevangen. 'Bij geen enkele vangst, geregistreerd in verschillende Noordzeehavens in Europa, werd een vis van 13 jaar of ouder gesignaleerd. Uit analyse van de gegevens blijkt dat er minder dan 100 van zulke vissen rondzwemmen in de hele Noordzee.'

Vangstquota
De vangstquota voor kabeljauw in 2012 bedragen 32.000 ton. In de jaren zeventig ging het jaarlijks nog om ruim 360.000 ton. Wetenschappers bepleiten het verder omlaagbrengen van de quota tot 25.600 ton in 2012.

Meer over