Kaan Architecten gaat nieuwe A-terminal Schiphol ontwerpen

Het Rotterdamse Kaan Architecten gaat de nieuwe A-terminal op Schiphol ontwerpen. De stationshal, die een capaciteit krijgt voor 14 miljoen reizigers per jaar, moet in 2023 in gebruik worden genomen.

Herman Stil
De nieuwe A-terminal op Schiphol moet in 2023 opengaan en kan 14 miljoen passagiers per jaar verstouwen. Beeld Kaan Architects
De nieuwe A-terminal op Schiphol moet in 2023 opengaan en kan 14 miljoen passagiers per jaar verstouwen.Beeld Kaan Architects

De A-terminal komt aan de oostkant van Schiphol Centrum, onder de rook van de verkeerstoren. Daarvoor wordt een deel van Vrachtgebouw 1 van KLM gesloopt. Deze maand beginnen de eerste werkzaamheden. Zo worden kabels en leidingen verlegd en moet een van de parkeergarages verdwijnen.

De A-terminal moet verdere groei van het aantal passagiers op Schiphol richting de 80 miljoen mogelijk maken. Daartoe opende Schiphol dit voorjaar al een tijdelijke terminal. De vertrekhal wordt voorafgegaan door de bijbehorende A-pier, die in 2019 wordt opgeleverd.

Terminal uit 1967
Kaan (voorheen Claus & Kaan) is in Amsterdam onder meer bekend van de verbouwing van De Bijenkorf en wooncomplex Rietlanden in Zeeburg. Het architectenbureau heeft zich laten inspireren door het oorspronkelijke ontwerp van de Schipholterminal uit 1967.

De laatste keer dat de luchthaven een terminal bijbouwde was in 1993. Terminal 3 werd ontworpen door Benthem Crouwel, dat nog altijd als supervisor is betrokken bij de uitbreiding van Schiphol.

Aan de ontwerpwedstrijd deden vijf architectenbureaus mee. Onder meer een opvallend ontwerp van het Rotterdamse OMA van Rem Koolhaas haalde de eindstreep niet.

Dit opvallende ontwerp van OMA van Rem Koolhaas won niet. Beeld OMA
Dit opvallende ontwerp van OMA van Rem Koolhaas won niet.Beeld OMA
Meer over