Justitie vervolgt Duitse oud-president Wulff om corruptie

Justitie in Hannover gaat de Duitse oud-president Christian Wulff vervolgen wegens corruptie. Dat maakten de aanklagers vrijdag bekend.

Bewerkt door Redactie
De Duitse oud-president Christian Wulff. Beeld reuters
De Duitse oud-president Christian Wulff.Beeld reuters

Wulff (53) had een proces kunnen voorkomen door in te stemmen met een schikkingsvoorstel van justitie. Dat voorstel kwam neer op het betalen van een boete van 20.000 euro. Maar het voormalig staatshoofd van de Bondsrepubliek wees dat aanbod eerder deze week van de hand.

De zaak spitst zich toe op hotelovernachtingen van Wulff en zijn vrouw in München die filmproducent David Groenewold in 2008 zou hebben betaald. In ruil zou de christendemocraat, die toen nog premier was van de deelstaat Nedersaksen, zich hebben ingezet voor een project van Groenewold.

Aan het begin van het Wulff-onderzoek nam het OM nog de relatie van Wulff met talrijke rijke vrienden onder de loep. Uiteindelijk was het alleen het contact met Groenewold dat voldoende aanleiding bleek te zijn voor een aanklacht.

Wulff (CDU) was van de zomer van 2010 tot half februari vorig jaar president van Duitsland. Hij trad af, nadat hij in opspraak was geraakt door berichten over 'vriendendiensten' uit de tijd dat hij de regering van Nedersaksen leidde.

Of het daadwerkelijk tot een proces komt tegen, is aan de rechtbank in Hannover. Die moet de aanklachten tegen Wulff goedkeuren. Die beslissing kan nog maanden op zich laten wachten.

De zaak is uniek in Duitsland. Nooit eerder is het voorgekomen dat een voormalig bondspresident is aangeklaagd door justitie.

Meer over