Justitie eist celstraffen voor frauderend vastgoedduo

Ze zijn berooid, uitgeput en murw gebeukt door het justitieonderzoek naar hun handelen. Toch wil justitie maandenlange celstraffen voor voormalig vastgoedbaas Jurriaan de R. en notaris Bernard Blijleven.

Maarten van Dun
Het voormalig kantoor van notaris Blijleven aan de Herengracht in Amsterdam Beeld Google Streetview
Het voormalig kantoor van notaris Blijleven aan de Herengracht in AmsterdamBeeld Google Streetview

'Soms vraag ik me wel eens af of het echt de bedoeling is dat ik van een toren spring." De keurig in pak gestoken Blijleven, in alle uiterlijke verschijningsvormen een notaris, vertelt met kalme stem over zijn ondergang.

"Ik heb geen huis meer, ben afhankelijk van vrienden die een matras te leen hebben. Mijn goede naam is te grabbel gegooid, ik ben alles kwijt. Dat ik al 1750 dagen verdachte ben in een strafzaak die ik niet begrijp, maakt mij compleet gek."

Het justitiële onderzoek maakte Blijleven naar eigen zeggen zó kwetsbaar, dat hij 'tijdens het herstel' van zijn aanhouding, liet oplichten en voor miljoenen aan cliëntgelden overmaakte. Hij werd voorgoed uit het notarisambt gezet en failliet verklaard.

Twintig miljoen
Medeverdachte De R., met brede schouders, kortgeknipt haar en grijze baard vergaat het iets beter, maar ook hij is als voormalig welgestelde vastgoedhandelaar van hoog gevallen. Hij heeft een persoonlijk faillissement aangevraagd, met 'een restschuld van zo'n twintig miljoen,' en een gebroken gezin. Hij verdient de kost als makelaar van vakantiehuizen op Ibiza. Ook zijn deconfiture komt door justitie, zegt De R.

De R. zou in 2004 een pand op de Gilles van Ledenberchstraat via een stroman en een ABC-transactie in korte tijd zo'n acht ton meer waard hebben laten worden. Geld waarover hij geen belasting betaalde en waarvoor allerlei valse aktes werden opgemaakt, meent justitie.

Voor die aktes kon De R. terecht bij Blijleven, de 'huisnotaris' van De R.'s zeer actieve vastgoedbedrijf Vondel Vastgoed. "Heel erg stom," zei De R. nu over de stroman-constructie, die hij 'in een opwelling' had bedacht toen de zakelijke buitenkans aan hem voorbij leek te gaan.

Calculerend en geraffineerd
'Calculerend en geraffineerd' was De R.'s handelen volgens justitie. "Hij schuimde vanuit het buitenland de Amsterdamse vastgoedmarkt af, terwijl hij zich via buitenlandse vennootschappen voor de fiscus probeerde te verbergen."

De R. zou precies in kaart hebben gebracht hoe hij de fiscus zou kunnen omzeilen. Justitie wil dat De R. 14 maanden celstraf krijgt. Die straf is relatief laag, omdat hij vorig jaar voor een soortgelijke zaak al 20 maanden cel heeft gekregen. In die zaak loopt beroep.

De R. wist in Blijleven tijdens de vastgoedtransactie een handig facilitator die deed wat hem werd gevraagd, meent justitie. Blijleven wist dat iets niet in de haak was en was zelfs gewaarschuwd, maar hielp toch mee bij de verkoop.

Zijn advocaat Lian Mannheims vindt dat haar cliënt moet worden vrijgesproken, omdat hij niet had kunnen weten dat met het pand werd gefraudeerd. De berooide oud-notaris moet van justitie zes maanden de cel in.

Meer over