Juncker: Maandag besluit over Griekenland

De eurolanden nemen maandag 20 februari een besluit over de toekenning van een volgende steunpakket ter waarde van 130 miljard euro aan Griekenland. Dat heeft de Luxemburgse premier Jean-Claude Juncker, de voorzitter van de eurogroep, vandaag gezegd na afloop van telefonisch overleg tussen de ministers van Financiën van de eurolanden.

ANP
Van het weekend protesteerden Grieken bij het Griekse Parlement tegen de strenge maatregels die de regering moet nemen om het tweede steunpakket te ontvangen. ©ANP Beeld
Van het weekend protesteerden Grieken bij het Griekse Parlement tegen de strenge maatregels die de regering moet nemen om het tweede steunpakket te ontvangen. ©ANP

Volgens Juncker is het afgelopen etmaal 'substantiële vooruitgang' geboekt. Zo hebben de leiders van de regeringspartijen in Griekenland sterke toezeggingen gedaan dat de afgesproken bezuinigingsmaatregelen daadwerkelijk zullen worden doorgevoerd.

De leider van de conservatieve partij Nieuwe Democratie, Antonis Samaras, heeft daartoe een schriftelijke garantie gegeven waar Brussel al maanden om vroeg.

Tijdens de teleconferentie hebben de inspecteurs van de zogenoemde trojka, bestaande uit de Europese Commissie, de Europese Centrale Bank (ECB) en het Internationaal Monetair Fonds (IMF), hun visie gegeven op de houdbaarheid van de Griekse staatsschuld. Ook is gesproken over aanvullende maatregelen die tot 325 miljoen euro aan extra bezuinigingen moeten leiden. Nadere details gaf Juncker niet.

De Griekse minister van Financiën Evangelos Venizelos zei vanavond dat de regering van het Zuid-Europese land het eens is over die bezuinigingen.

undefined

Meer over