Review

Julie & Julia ****

Meryl Streep zet een memorabele Julia Child neer: groot, luidruchtig, aanwezig en altijd klaar om een nieuw project aan te pakken. Beeld
Meryl Streep zet een memorabele Julia Child neer: groot, luidruchtig, aanwezig en altijd klaar om een nieuw project aan te pakken.

Regie: Nora Ephron
Met: Meryl Streep, Amy Adams, Stanley Tucci

'Ah, boter!'' De Amerikaanse diplomatenvrouw Julia Child reageert verrukt op haar eerste kennismaking met de Franse cuisine: een in bakvet drijvende zeetong à la meunière. Enige tijd later laat Child zich op de prestigieuze Cordon Bleu-academie in Parijs opleiden tot een echte Franse kokkin, waarbij monumentale hoeveelheden boter verdwijnen in bladerdeeg, beurre blanc en een ontbeende eend.

Een halve eeuw nadat Child haar kookkunsten met de Amerikaanse middenklasse heeft gedeeld in een culinair standaardwerk en een baanbrekende televisiekookshow, besluit de richtingloze dertiger Julie Powell om alle recepten van Child in een jaar tijd te koken en te becommentariëren op haar blog. Evenals haar voorbeeld komt Powell tot de conclusie dat je nooit genoeg boter kunt gebruiken.

Scenariste en regisseuse Nora Ephron - bedenkster van superieure romcoms als When Harry met Sally en Sleepless in Seattle - is ook een kookgek en nam het advies ter harte.

Julie & Julia is een moddervette lach-en-een-tranentrekker, die net zo smakelijk uitpakt als een vers getikte hollandaisesaus. Vooral Meryl Streeps impersonatie van kooklegende Julia Child is memorabel: ze zet de Amerikaanse kookheldin neer met een bewonderenswaardige balans tussen camp en eerbied. Streeps Julia Child is zo'n kordate tante die we kennen uit de boeken van Astrid Lindgren en Annie M.G. Schmidt: groot, luidruchtig, aanwezig en altijd klaar om een nieuw project aan te pakken. Het contrast met Julie Powell is groot: de onzekere New Yorkse gold ooit als een schrijverstalent, maar haar onvermogen om projecten af te maken, speelt haar parten.

De film trekt op effectieve wijze parallellen tussen twee vrouwen die iets willen maken van hun leven - ook al worden zij gescheiden door een halve eeuw feminisme, en ook al blijkt aan het eind van de film dat Julia niets moet hebben van het vrijpostige geblog van Julie. Zoals het een echte eetfilm betaamt, gaat Julie & Julia in de eerste plaats over de passie voor koken: de boeuf bourgignon, de chocoladetaart en de in kokend water vermoorde kreeft zien er allemaal even verrukkelijk uit. Maar Ephron destilleerde nog iets anders uit de autobiografieën van Child en Powell. Die passie voor voedsel is een uiting van liefde voor leven.

Ephrons feelgoodscenario legt dan ook veel nadruk op de liefdevolle ondersteuning die Julie en Julia krijgen van hun filmechtgenoten. Echte dramatische ontwikkelingen zijn er nauwelijks, en de tegenslagen die er wel zijn, worden eenvoudig opzijgekookt en weggegeten, of bedekt onder een dikke laag botersaus. Kon het echte leven ook maar zo zijn. (FRITZ DE JONG)

Website Julie & Julia
Trailer Julie & Julia

null Beeld
Meer over