'Juf Kitty is hard nodig op school'

Kitty Turien van de Anne Frankschool dreigt haar baan te verliezen: 'Ik ben 57; laat mij toch lekker zitten.' Foto Marc Driessen Beeld
Kitty Turien van de Anne Frankschool dreigt haar baan te verliezen: 'Ik ben 57; laat mij toch lekker zitten.' Foto Marc Driessen

AMSTERDAM - De subsidieregeling voor ID-banen komt vandaag voor veel Amsterdammers te vervallen. Daardoor raken velen hun werk kwijt en dreigen gewaardeerde voorzieningen in de wijken te verdwijnen.

'Juf Kitty moet blijven, ze is erg nodig!' De vrolijke kindertekening hangt aan de deur van het klaslokaal in de Anne Frankschool in de Niersstraat. Na twaalf jaar trouwe dienst is het namelijk niet zeker of Kitty Turien (57) kan blijven. De subsidie waarmee haar ID-baan werd betaald, wordt beëindigd.

Maar niemand wil dat ze vertrekt. De kinderen niet: ''Juf Kitty begrijpt gewoon alles.'' De ouders niet: ''Kitty heeft altijd een luisterend oor.'' Directeur Bas Moll niet: ''Juf Kitty is hard nodig op deze school.''

Moll vroeg een halfjaar geleden al subsidie aan bij de Dienst Maatschappelijke Ontwikkeling (DMO), zodat juf Kitty zowel naschoolse opvang zou kunnen doen als haar gewone dagelijkse bezigheden als handvaardigheidsjuf en leraarsassistente. Drie dagen geleden viel dan toch een ontslagbrief in de bus. Per 1 oktober moest Turien dus op zoek naar een andere baan.

Juf Kitty is niet de enige in Amsterdam voor wie vandaag een eind dreigt te komen aan een langdurig dienstverband. Ook op veel andere plekken worden ID-medewerkers per 1 oktober ontslagen omdat de organisatie waarvoor ze werken niet genoeg geld heeft om ze te betalen. De ontslagen zijn het gevolg van het besluit van de gemeenteraad uit 2004 te stoppen met ID-banen en de medewerkers geleidelijk elders onder te brengen. Op dit moment zijn er nog ongeveer 1500 ID-baners, achthonderd minder dan een jaar geleden. Dat aantal zal nog verder dalen nu de Dienst Werk en Inkomen heeft besloten per 1 oktober geen subsidie te geven.

''Maar dat hebben we maanden geleden al aangekondigd, dus dat is voor niemand een verrassing. En als de medewerkers zo waardevol zijn, moeten ze gewoon een baan krijgen aangeboden,'' zegt een woordvoerder van DWI. De ontslagenen kunnen terecht bij Pantar, de organisatie die moeilijk te plaatsen werklozen helpt bij het vinden van werk.

Het verdwijnen van de ID-banen heeft ook gevolgen voor allerlei buurtprojecten, die zonder de gesubsidieerde krachten vaak niet kunnen blijven bestaan. Zo dreigt de Dapperhoeve, de kinderboerderij in de Tweede Van Swindenstraat, te moeten sluiten omdat de drie ID-baners die de kinderboerderij, draaiende houden moeten verdwijnen. ''Sinds 1 januari moeten we al extra bijbetalen voor deze medewerkers. En volgend jaar wordt onze bijdrage nog verder verhoogd, daar hebben we geen geld voor,'' zegt beheerder Inge Arends.

Juf Kitty heeft er weinig vertrouwen in dat ze nog ergens anders aan de slag komt. ''Ik ben 57, laat me toch lekker zitten. Ik zit elke donderdag bij Pantar om te solliciteren, maar wie wil mij nou nog.''

Leerlingen, ouders en directie van de Anne Frankschool lieten het er niet bij zitten. De directeur stelde een petitie op, die door bijna alle ouders werd ondertekend.

Gisteren bepaalde DMO dat Turien in elk geval tot eind december mag blijven doorwerken. Volgende week bespreken de school en DMO of juf KItty nog langer kan blijven. (CHRISTIEN VAN DEN BRINK en JASPER KARMAN)

Meer over