Update

'JSF mogelijk duurder door uitstel aankopen VS'

De straaljager F-35 Joint Strike Fighter (JSF) wordt mogelijk duurder doordat de Amerikanen de aanschaf van een flink aantal toestellen willen uitstellen. Dat heeft het hoofd van het JSF-programma bij producent Lockheed Martin, Tom Burbage, vandaag gezegd tegen persbureau Reuters.

ANP/Redactie
Minister van Defensie Hans Hillen (M) bekijkt een replica van de JSF. © ANP Beeld
Minister van Defensie Hans Hillen (M) bekijkt een replica van de JSF. © ANP

Het Pentagon meldde gisteren dat het de geplande levering van 179 JSF's in de komende 5 jaar wil vertragen om kosten te besparen. Volgens Burbage zal daardoor voor alle kopers de aanschafprijs per toestel iets hoger komen te liggen, maar hoeveel precies kon hij niet zeggen. Nederland heeft de JSF op het oog als opvolger van de F-16. Een besluit daarover is echter nog niet genomen. Het minderheidskabinet van VVD en CDA laat dat over aan het volgend kabinet.

GroenLinks en de PvdA in de Tweede Kamer hebben vandaag schriftelijke vragen gesteld over de aankondiging van Lockheed Martin. Volgens GroenLinks-Kamerlid Arjan El Fassed speelt de regering met de JSF een 'piramidespel met belastinggeld'. Hij vindt dat het kabinet het JSF-programma moet heroverwegen.

Meer over