JPMorgan schikt in zaak Madoff

De bank JPMorgan Chase heeft een schikking van 1,7 miljard dollar (1,25 miljard euro) getroffen in een zaak rond de oplichter Bernard Madoff. Dat is dinsdag bekendgemaakt.

Bernard Madoff. Beeld afp
Bernard Madoff.Beeld afp

Met de schikking ontkomt JPMorgan vooralsnog aan gerechtelijke vervolging wegens de verdenking dat de bank langere tijd aanwijzingen heeft genegeerd dat er iets mis was met de beleggingen van Madoff. De in 2009 ontmaskerde beleggingsgoeroe heeft bekend jarenlang een piramidespel te hebben gespeeld met beleggingen van mensen die daarbij tientallen miljarden dollars verloren. De fraudeur had bij JPMorgan Chase verscheidene rekeningen lopen. Als onderdeel van de schikking bekende JPMorgan dat de controle hierop gebrekkig was.

Het grootste deel van het bedrag dat JPMorgan betaalt gaat naar de slachtoffers van Madoff. Tot nu toe is slechts een klein deel van wat er door de fraude is verdwenen weer teruggehaald.

Grote banken worden er al jaren van beschuldigd dat zij de praktijken van Madoff min of meer door de vingers zagen.

Met de schikking kan de bank weer een zaak van zijn lange lijst met juridische problemen schrappen. JPMorgan heeft, inclusief deze Madoff-betaling, in de afgelopen 12 maanden voor circa 20 miljard dollar aan schikkingen getroffen met de autoriteiten om verscheidene juridische kwesties achter zich te laten, zo schreven Amerikaanse media. De meeste zaken hadden te maken met manipulatie van markten of gesjoemel met hypotheken.

Meer over