Update

Journalisten: middeleeuwse slachting in Homs

De journalisten die afgelopen week ternauwernood uit Syrië ontsnapten, hebben verteld over hun ervaringen in de stad Homs. Volgens de Franse verslaggeefster Edith Bouvier en de Franse fotograaf William Daniels schiet het Syrische leger met opzet op journalisten.

ANP/AFP
Beschadigde gebouwen in de wijk Baba Amr in Homs, op een still van beeld van Syria TV. © Reuters Beeld
Beschadigde gebouwen in de wijk Baba Amr in Homs, op een still van beeld van Syria TV. © Reuters

'Er waren zeker vijf explosies vlak achter elkaar, erg dichtbij. We hadden echt het gevoel dat ze rechtstreeks op ons schoten'. Het tweetal vertelde over de beschieting die het leven kostte aan de Amerikaanse journaliste Marie Colvin en de Franse fotograaf Remi Ochlik.

De gewonde Britse fotograaf Paul Conroy sprak gisteren van een 'middeleeuwse belegering en slachting'. Conroy liet er ook geen onduidelijkheid over bestaan wie Colvin en Ochlik heeft gedood. 'Ik was bij Marie toen ze werd gedood, en ik weet wie haar heeft gedood.' Het onderzoek dat de Syrische autoriteiten hebben aangekondigd naar de dood van de journalisten noemde hij 'lachwekkend'.

Nieuwe acties

Troepen die loyaal zijn aan de Syrische president Bashar al-Assad hebben vandaag de wijk Jobar in de stad Homs onder vuur genomen, volgens woordvoerders van de oppositie. Duizenden burgers zouden in de afgelopen dagen naar Jobar zijn gevlucht vanuit de aangrenzende wijk Baba Amro, die donderdag door het leger van Assad is ingenomen.

'Het is puur een wraakactie', stelde het Syrische Netwerk voor de Mensenrechten. 'Troepen van Assad bestoken Jobar sinds zaterdagmorgen met mortiergeschut en machinegeweren.'

Libanezen en Syriërs in Libanon protesteren in Libanon, gisteren. © Reuters Beeld
Libanezen en Syriërs in Libanon protesteren in Libanon, gisteren. © Reuters
Fotograaf Paul Conroy (links) en journaliste Edith Bouvier (rechts) op beeld van YouTube. Beeld AFP
Fotograaf Paul Conroy (links) en journaliste Edith Bouvier (rechts) op beeld van YouTube.Beeld AFP
Meer over