Nieuws

Journalisten maakten dit jaar al 105 keer melding van bedreiging

Journalisten zijn dit jaar tot nu toe 105 keer naar de politie gestapt om melding te maken van bedreiging. In 36 gevallen werd er aangifte gedaan van bedreiging. Dat zei minister Arie Slob (Media) maandag tijdens het debat over de mediabegroting.

Hanneke Keultjes
Minister Arie Slob voor Basis- en Voortgezet Onderwijs en Media (ChristenUnie) kondigde een nieuw landelijk onderzoek aan onder journalisten naar bedreiging.  Beeld ANP
Minister Arie Slob voor Basis- en Voortgezet Onderwijs en Media (ChristenUnie) kondigde een nieuw landelijk onderzoek aan onder journalisten naar bedreiging.Beeld ANP

In 2019 waren de cijfers lager. Toen werden er vanaf 1 april 2019 39 meldingen gedaan en 13 aangiftes. Maar volgens de ChristenUnie-bewindsman is het niet mogelijk om één op één een vergelijking te trekken. Dat jaar werd PersVeilig, een speciaal meldpunt in het leven geroepen, dat onder meer dergelijke gegevens verzamelt. Daardoor is de bekendheid mogelijk toegenomen, stelde Slob, met meer meldingen en aangiftes tot gevolg.

PersVeilig is een samenwerkingsverband tussen de Nederlandse Vereniging van Journalisten, het Genootschap van Hoofdredacteuren, politie en Openbaar Ministerie om de positie van journalisten die te maken hebben met bedreiging of agressie te versterken. “Accepteer het nooit,” benadrukte Slob in het debat. Bovendien vindt hij dat er meer aandacht moet komen voor de positie van freelancers, die geen werkgever achter zich hebben staan.

Onderzoek

Slob kondigde een nieuw landelijk onderzoek aan onder journalisten naar bedreiging. Dat is een vervolg op het grote onderzoek onder ruim zeshonderd Nederlandse journalisten dat in 2017 werd gedaan. Daaruit bleek dat bedreiging onder de beroepsgroep toenam. Van de ondervraagden zei 61 procent wel eens geïntimideerd te zijn tijdens hun werk, 43 procent gaf aan jaarlijks met bedreiging te maken te hebben.

Paul Vugts, journalist bij Het Parool, woonde ruim een half jaar in een safehouse nadat bekend werd dat criminelen een moordopdracht hadden gegeven. Als er aangifte wordt gedaan, loopt dat niet altijd zoals minister Ferd Grapperhaus van Justitie en Veiligheid dat zou willen, zei hij eind oktober toen bedreigde journalist Chris Klomp van de politie te horen kreeg dat hij ‘beter kon verhuizen’. De NOS besloot eerder die maand door toename van intimidatie, vooral op de weg, de logo’s weg te halen van satellietwagens.

Meer over