Update

Journalisten EenVandaag voor Duitse rechter

De EenVandaag-journalisten Jan Ponsen en Jelle Visser moeten op 9 februari voor de Duitse rechtbank verschijnen. Dat meldt het actualiteitenprogramma vandaag op de eigen website. De twee worden verdacht van huisvredebreuk bij Heinrich Boere, een veroordeelde Nederlandse nazi-oorlogsmisdadiger.

ANP
Herman Boere Beeld AP
Herman BoereBeeld AP

Ponsen en Visser interviewden Boere voor het programma in 2009 met een verborgen camera. Zij worden daarom verdacht van het schenden 'van de vertrouwelijkheid van het woord'. Als de twee schuldig worden bevonden, kunnen zij voor drie jaar de Duitse cel in.

In 2010 sleepte Boere Ponsen en Visser nog voor de Raad voor de Journalistiek. Die stelde de twee verslaggevers echter in het gelijk. Volgens EenVandaag is de kans groot dat de Duitse rechter anders beslist.

De inmiddels 90-jarige Boere zit momenteel een levenslange gevangenisstraf uit in een gevangenishospitaal in Noord-Rijnland-Westfalen. Hij is veroordeeld voor het doodschieten van drie Nederlandse burgers in 1944. Boere was toen lid van het moordcommando Feldmeijer, dat als represaille mensen doodschoot die als anti-Duits bekend stonden.

Het Persvrijheidsfonds, in 2007 opgericht door de Nederlandse Vereniging van Journalisten en het Genootschap van Hoofdredacteuren, laat weten de journalisten financieel te ondersteunen in hun verdediging.

Meer over