Journalist niet vervolgd om kraken ov-chipkaart

Journalist Brenno de Winter wordt niet vervolgd voor fraude met de ov-chipkaart. Zelf twittert hij daarover: 'Het OM seponeert mijn zaak. Gesprek bijna rond. Kom zo naar buiten. Ik ben zo blij en opgelucht.'

ANP/Redactie
© ANP Beeld
© ANP

De Winter wilde aantonen dat de beveiliging van de ov-chipkaart gebrekkig is en reisde daarom een aantal weken op gekraakte kaarten met het openbaar vervoer.

Volgens het OM heeft De Winter wel iets strafbaars gedaan, maar wordt hij niet vervolgd omdat hij als journalist zorgvuldig heeft gehandeld en de grenzen van het toelaatbare niet heeft overschreden. Hij besloot de kaart te kraken en ermee te reizen omdat hij met 'gewone' berichten zijn doel niet bereikte.

Trans Link Systems (TLS), het bedrijf dat verantwoordelijk is voor de ov-chipkaart, deed in januari aangifte van fraude met een aantal anonieme chipkaarten. Een paar dagen later besteedden diverse media aandacht aan de kraak van het nieuwe vervoersbewijs. Er werd met vervalste kaarten gereisd en ze werden 'frauduleus opgewaardeerd', aldus het OM. Dit leidde tot een spoeddebat in de Tweede Kamer.

Meer over