Update

Journalist in Apeldoorn identificeerde zich niet

De journalist die vandaag in Apeldoorn een ongeval filmde en werd aangehouden, weigerde zich te identificeren. Dat meldt de politie. Kamerlid Tofik Dibi van GroenLinks verklaarde eerder van minister Ivo Opstelten (Veiligheid) te willen weten waarom de man was aangehouden.

ANP/ Redactie
Tofik Dibi. Beeld ANP
Tofik Dibi.Beeld ANP

Het voorval gebeurde toen agenten een aanrijding onderzochten, waarbij de bestuurder niet te vinden was. Volgens de politie kende de agent in kwestie de freelance journalist niet. De man weigerde zijn politieperskaart te laten zien. Pas toen hij was aangehouden, liet hij een identiteitsbewijs zien. Volgens de politie moet elke aangehouden verdachte worden voorgeleid aan een hulpofficier van justitie. Dat is ook in dit geval gebeurd.

De agenten meenden dat de journalist onderweg naar en in het politiebureau gesprekken had opgenomen, waarna zijn camera in beslag werd genomen. Ongegrond, aldus de politie, en de man kreeg de camera terug.

Een eerdere versie van het incident was dat de agent niet wilde worden opgenomen en eiste dat de journalist de gemaakte beelden zou verwijderen. Toen die journalist dat weigerde, zou hij zijn aangehouden.

Dibi zei eerder dat 'dit het zoveelste incident is waarbij de politie een journalist niet gewoon zijn werk laat doen. Het is een structureel probleem. Het wordt tijd dat we de politie en de minister overtuigen van het belang van persvrijheid en het belang van nieuwsgaring.'

De Nederlandse Vereniging van Journalisten (NVJ) staat de journalist bij. 'Er was geen enkele reden om zijn spullen af te nemen of om hem aan te houden als hij op de openbare weg aan het filmen was', aldus algemeen secretaris Thomas Bruning.

Meer over