PlusTen Slotte

Joost Nauta (1981-2018): succesvolle ondernemer en warme familieman

Joost Nauta was een ondernemer en zette anderen altijd op de eerste plaats. 'Vertrouwen geven was zijn kracht'

Frank Turkenburg
null Beeld .
Beeld .

'Hij was mega-intelligent, maar bovenal zeer meegaand," zegt oud compagnon Thijs Goos. "We hebben allemaal weleens aan Joost zijn bureau gestaan voor advies, zowel ­zakelijk als persoonlijk."

Joost Nauta was een ondernemer in hart en nieren. Vanaf zijn studententijd stond hij aan de wieg van meerdere start-ups, met internationaal succes, maar hij bleef er uiterst bescheiden onder.

"Hij was een van de eerste die mp3-spelers vanuit Taiwan naar Nederland haalde," zegt zijn middelbare schoolvriend Bas Nuytinck. "Dit resulteerde tijdens zijn studententijd al in zijn eerste bedrijf, Direqt b.v."

Direqt b.v. werd overgenomen door Coolblue, waar Nauta zich al snel realiseerde dat in loondienst werken niets voor hem was. Hij ging terug naar school in Rotterdam om zijn masteropleiding marketingmanagement af te ronden.

In 2006 startte hij samen met Thijs Goos het online technologie vergelijkingsplatform YouTellMe op. De focus veranderde al snel van technologie naar mode en ze verhuisden hun bedrijf onder de naam Fashiolista naar Amsterdam. Daarmee werd een community van meer dan twee miljoen gebruikers van over de hele wereld gecreëerd.

Computernerd
"Joost en ik waren eigenlijk gewoon computernerds zonder verstand van mode," zegt Goos. "Gelukkig kwamen er snel dames van het Amfi (Amsterdam Fashion Institute) bij ons werken die hier wel thuis in waren. Dit was een geweldige tijd die ons de hele wereld heeft overgebracht."

Vanuit Fashiolista ontstond het marketingbedrijf IMA. Samen met Emilie Tabor en Maddie Raedts stortte Nauta zich weer in een nieuwe uitdaging.

"Het meeste plezier haalde hij uit de start-upfase van een bedrijf," zegt Tabor. "De juiste mensen bij elkaar zoeken, de koers uitzetten en niet weten waar het zou eindigen. Op het moment dat een bedrijf te groot werd, ging hij weer op zoek naar een nieuwe uitdaging."

Raedts: "Zijn kracht lag in het vertrouwen dat hij anderen gaf. Of je
nou een stagiair was of een goeie vriend, iedereen klopte bij hem aan voor advies."

Familieman
"Naast al zijn presentaties was hij ook een echte familieman," zegt zijn moeder Marla van Overbeek. "Hij was zeer zorgzaam en nam altijd het initiatief om van elk uitje een succes te maken."

Vorig jaar september verkocht hij zijn aandelen in IMA. Middelbare schoolvriend Anthony Viellevoije: "Joost hield altijd al van vakanties, stedentrips, goed eten en lekker drinken, maar na alle stress van jarenlang ondernemen wilde hij vooral van zijn vrijheid genieten."

Nuytinck: "Eigenlijk was hij zijn ­hele leven bezig vrijheid na te streven. Na jaren keihard werken, en uiteindelijk de succesvolle verkoop van zijn bedrijf, was dat doel gerealiseerd en had hij alle tijd voor zijn hobby's zoals kiten. Hij heeft toen zelfs zijn vliegbrevet gehaald."

Tijdens een vakantie in Fortaleza Brazilië sloeg het noodlot toe. Op 10 oktober overleed Nauta aan de gevolgen van een kitesurfongeluk. Afgelopen zaterdag is hij, in het bijzijn van vrienden en familie, gecremeerd in Breda.

"Hij heeft in zijn leven altijd anderen op de eerste plaats gezet," zegt Tabor. "Ik denk dat iedereen die Joost heeft gekend, hem hier extreem dankbaar voor is."

Meer over