Jongen meegesleurd onder auto: geen schuld

MAASTRICHT - De bizarre dood van een achtjarige Somalische jongen uit Maastricht kan de vrouw onder wier auto hij tien kilometer werd meegesleurd, niet worden verweten.

Uit een reconstructie van het ongeluk is niet gebleken dat de 62-jarige bestuurster moet hebben gemerkt dat ze de Somalische jongen, Amir Mohamed Ibrahim, onder haar auto meesleepte. Dat heeft het Openbaar Ministerie in Maastricht bekendgemaakt. Volgens de officier van justitie is er onvoldoende bewijs dat de vrouw strafbaar heeft gehandeld.

Zij sprak van een uniek ongeluk: ''Voor zover bekend is een dergelijk ongeval nog nooit ergens ter wereld voorgekomen.'' Amir is tegen de avond van die dertigste november 2007 waarschijnlijk gevallen op het zebrapad. Vervolgens is hij overreden, waarbij hij onder de auto van de vrouw uit Eijsden vast is blijven zitten. Pas de volgende middag merkte de vrouw het lichaam van de jongen in haar garage op - ruim achttien uur nadat die als vermist was opgegeven en de politie een zoekactie was begonnen.

Omdat er toen alweer een stukje was gereden met de auto, waardoor Amirs lichaam 'van positie was veranderd', kon niet meer worden nagegaan hoe hij vast was komen zitten. ''Wat wel vaststaat, is dat de jongen niet is aangereden,'' aldus de officier van justitie. TNO heeft in maart een reconstructie uitgevoerd met kadavers van dieren.

De nabestaanden van Amir kunnen het gerechtshof in Den Bosch vragen het OM alsnog tot vervolging te dwingen. ''Het zou mij niet verbazen als ze dat doen,'' zei de officier van justitie. De woordvoerder van de familie was niet bereikbaar. (HET PAROOL)

Amir is tegen de avond van die dertigste november 2007 waarschijnlijk gevallen op het zebrapad. Vervolgens is hij overreden. Foto ANP/Koen van Weel Beeld
Amir is tegen de avond van die dertigste november 2007 waarschijnlijk gevallen op het zebrapad. Vervolgens is hij overreden. Foto ANP/Koen van Weel
Meer over