John Kerry moet door Belgische staking met de trein

De Amerikaanse minister van Buitenlandse Zaken John Kerry heeft vandaag in Brussel noodgedwongen de trein gepakt omdat hij door de staking van Belgische luchtverkeersleiders niet met zijn vliegtuig naar Parijs kon. Ook zijn gevolg stapte in de hogesnelheidstrein die hen in 1 uur en 22 minuten naar de Franse hoofdstad zou brengen.

Redactie
De Amerikaanse minister van Buitenlandse Zaken John Kerry vandaag bij aankomst bij het NAVO-kantoor in Brussel. Beeld afp
De Amerikaanse minister van Buitenlandse Zaken John Kerry vandaag bij aankomst bij het NAVO-kantoor in Brussel.Beeld afp

Het Amerikaanse regeringsvliegtuig bleef achter op de luchthaven van Brussel. Het luchtruim in België gaat door de staking vanavond enkele uren dicht. Kerry heeft in Parijs onder andere een ontmoeting met zijn Franse collega Laurent Fabius en zijn Israëlische collega Avigdor Lieberman.

Meer acties
Van 18.45 tot 20.45 uur zal het luchtruim boven België zijn gesloten. Ook tussen 02.00 en 04.00 in de nacht van woensdag op donderdag gaat het luchtruim dicht. Tussen deze momenten door en daarna zal het luchtruim weer geleidelijk geopend zijn. Ook de komende dagen worden er acties verwacht.

De staking treft alle Belgische luchthavens, aldus een woordvoerder van Belgocontrol. Het gaat dan om de vliegvelden van Brussel, Oostende, Antwerpen, Luik en Charleroi. Kleine lokale vliegveldjes voor bijvoorbeeld parachutesprongen worden niet getroffen.

Het is lastig in te schatten hoeveel zogeheten 'overvliegende' vluchten getroffen worden door de staking. Dit zijn vluchten die gebruik maken van het Belgisch luchtruim maar niet landen op of opstijgen vanaf Belgisch grondgebied.

Mislukken sociaal overleg
De sluiting is het gevolg van het mislukken van sociaal overleg bij Belgocontrol. Maar niet alle vakbonden bij Belgocontrol roepen hun leden op tot staking. Het conflict draait om verdere besparingen bij de luchtverkeersleiding. De vakbonden klagen over een flink tekort aan personeel.

De sluiting van het luchtruim en de daarmee gepaarde overlast voor passagiers komt op een onhandig tijdstip. De zomervakantie begint in België aan het einde van de week en het is topdrukte op de Belgische luchthavens.

null Beeld belga
Beeld belga
Meer over