'Joe the Plumber' wint voorverkiezingen congres

Samuel Joseph Wurzelbacher, beter bekend als 'Joe the Plumber', heeft in zijn district Ohio de voorverkiezingen voor een zetel in het Huis van Afgevaardigden gewonnen. De Republikeinse loodgieter, beroemd geworden door zijn kritiek op Obama, wil belastinghervormingen en een kleine overheid.

Emma van der Wateren
Joe the Plumber: 'One size fits all werkt niet voor de staten.' Beeld reuters
Joe the Plumber: 'One size fits all werkt niet voor de staten.'Beeld reuters

De overwinning voor Wurzelbacher was een nipte. Ondanks een zes keer zo groot campagnebudget wist hij zijn rivaal in een district in het noordoosten van Ohio met slechts een minieme marge te verslaan. Wurzelbacher behaalde uiteindelijk 51 procent van de stemmen, zijn rivaal 48 procent.

De Jan Modaal van Amerika wil niet meer aan de zijlijn staan, maar zelf Washington veranderen. Hij werd beroemd tijdens de presidentsverkiezingen van 2008 toen hij kritiek leverde op de belastingplannen van Obama. Obama's rivaal John McCain hees Wurzelbacher onmiddelijk op het campagneschild. Volgens de Republikeinen was 'Joe The Plumber' het voorbeeld van de gewone, hardwerkende Amerikaan die de dupe zou worden van het beleid van Obama.

In een interview met The Huffington Post liet Wurzelbacher weten aanvankelijk de, inmiddels uit de race gestapte, presidentskandidaat Herman Cain te steunen. Wie nu zijn kandidaat wordt, weet hij nog niet. 'Ik kan me vinden in de positie van Ron Paul voor een kleinere overheid', aldus de loodgieter. 'Voor welvaart moet de overheid belastinghervormingen doorvoeren en onnodige wetten en regels, die dodelijk zijn voor de werkgelegenheid, schrappen.' Ook wil Wurzelbacher meer autonomie voor staten. 'One size fits all werkt niet voor de staten.'

Wurzelbacher liet weten nog steeds te werken als loodgieter. 'Ik doe wat ik moet doen om mijn geld te verdienen en voor mijn gezin te zorgen. Dat is wat Amerikanen doen.'

Meer over