Update

Joachim Gauck gekozen tot nieuwe president Duitsland

Met een grote meerderheid heeft de Duitse Bondsvergadering vandaag Joachim Gauck verkozen tot nieuwe president van Duitsland.

Joachim Gauck Beeld epa
Joachim GauckBeeld epa

Gauck kreeg 991 van de in totaal 1232 uitgebrachte stemmen. Zijn linkse tegenstreefster Beate Klarsfeld kreeg 126 stemmen.

Wulff
Gauck volgt de christen-democraat Christian Wulff op, die vorige maand aftrad nadat het Openbaar Ministerie in de deelstaat Nedersaksen de Bondsdag, de Duitse Tweede Kamer, had gevraagd zijn onschendbaarheid op te heffen. Wulff, in 2010 gekozen, wordt van corruptie beschuldigd.

Gauck (72) is de elfde en eerste partijloze president sinds de oprichting van de Duitse Bondsrepubliek in 1949. Zowel de regeringspartijen CDU/CSU en FDP als de oppositiepartijen SPD en Groenen steunden zijn kandidatuur.

'Wat een mooie zondag', zei Gauck, nadat hij het presidentschap had aanvaard.

De Duitse president wordt gekozen door de Bondsvergadering. Daarin zitten alle ruim 600 leden van de Bondsdag en even groot aantal afgevaardigden uit alle 16 deelstaten.

Behalve Gauck waren er nog twee kandidaten. De uiterst linkse partij Die Linke had Beate Klarsfeld (73) voorgedragen, die bekend is geworden doordat zij vroegere nazi's, zoals Klaus Barbie, heeft opgespoord. De uiterst rechtse partij NPD steunde de kandidatuur van de historicus Olaf Rose.

Meer over