Update

'Jihadronselaar' Abou Moussa beëindigt hongerstaking

De vermeende jihadronselaar Abou Moussa eet en drinkt weer. Een woordvoerder van de Dienst Justitiële Inrichtingen (DJI) zei dat er 'geen sprake meer is van een honger- en dorststaking in de penitentiaire inrichting in Vught.'

redactie
De penitentiaire inrichting in Vught. Beeld ANP
De penitentiaire inrichting in Vught.Beeld ANP

Abou Moussa, zijn echte naam is Azzedine C., dronk volgens zijn advocaat André Seebregts sinds dinsdag niet meer. Eerder was de Hagenaar al in hongerstaking gegaan. Hij zit op de 'terroristenafdeling' in de gevangenis in Vught. Volgens Seebregts is C. verzwakt.

Volgens C. (32) is onder meer sprake van onnodig geweld als hij bevelen niet snel genoeg opvolgt en wordt hij naar eigen zeggen uitgelachen en vernederd. Ook zou hij worden gedwongen een 'Guantanamo'-gevangenenpak aan te trekken. Zonder zo'n pak zou hij niet mogen luchten. Verder beklaagt hij zich erover dat hij over zijn geslachtsdelen wordt gefouilleerd.

Seebregts meldt dat de directie van de gevangenis C. vandaag om 15.00 uur een handreiking heeft gedaan. Als hij zou stoppen met zijn dorst- en hongerstaking mocht hij uit de isoleercel. Verder heeft de directie gezegd verder met hem te willen praten om te kijken naar een 'werkbare oplossing', aldus de advocaat.

C. wordt ervan verdacht mensen te hebben geronseld voor de jihad in Syrië en Irak. Hij wordt beschuldigd van het voorbereiden van 'moord/doodslag met een terroristisch oogmerk' in dat gebied.

In september werd de onderzoeksrechter in C.'s zaak vervangen, omdat hij de schijn had gewekt partijdig te zijn. De rechter had gezegd dat de ideologie die C. aanhangt, 'leidt tot strafbare feiten'. Dat wees volgens de wrakingskamer van de rechtbank in Den Haag op vooringenomenheid.

De van ronselen voor de jihad verdachte Abou Moussa (R), spreekt tijdens een pro IS-demonstratie in de Haagse Schilderswijk. Beeld anp
De van ronselen voor de jihad verdachte Abou Moussa (R), spreekt tijdens een pro IS-demonstratie in de Haagse Schilderswijk.Beeld anp
Meer over