Jihadisten onthoofden Egyptenaren

Strijders van de terreurgroep Ansar Beit al-Maqdis hebben in Egypte vier mensen onthoofd vanwege vermeende spionage voor Israël. Een bijbehorende video die de terreurgroep op internet heeft gezet, herinnert aan de recente onthoofdingen door de Islamitische Staat (IS). Dat meldt de Egyptische nieuwssite al-Watan Nieuws vandaag.

Redactie
Mensen staan rond een autowrak na een aanslag van Ansar-Beti al-Maqdis in december 2013. Beeld EPA
Mensen staan rond een autowrak na een aanslag van Ansar-Beti al-Maqdis in december 2013.Beeld EPA

De slachtoffers zouden volgens hun beulen voor de Mossad, de Israëlische geheime dienst werken. In de 25 minuten durende video worden de Egyptenaren gedwongen te vertellen dat ze inderdaad spioneerden. Vooral sinds de val van president Hosni Mubarak in 2011, wordt het terreurnetwerk uit de Sinaï verantwoordelijk gehouden voor verscheidene aanslagen in Egypte.

In augustus werden ook al vier mensen door Ansar Beit al-Maqdis onthoofd. Zij zouden informatie aan Israël hebben verstrekt voor een luchtaanval op de terreurgroep waarbij drie strijders om het leven kwamen.

IS heeft in Egypte een toenemend aantal aanhangers voor het kalifaat in Irak en Syrië. Zo arresteerde de Egyptische politie zondag in Port Said vier Islamitische militanten die ervan verdacht worden jongeren te ronselen om te vechten voor Islamitische Staat (IS), meldt staatspersbureau MENA.

Ze bekenden onderdeel uit te maken van een terroristische cel, waarvan de vier overgebleven leden nu in Syrië vechten. Egyptische veiligheidsbronnen schatten dat op dit moment zo'n 8000 Egyptenaren zich in het buitenland hebben aangesloten bij militante groeperingen als IS en al-Qaeda.

Meer over