Jeugdkamp op Utoya geschrapt om bloedbad

De jongerenafdeling van de Arbeiderspartij in Noorwegen ziet dit jaar af van het politieke kamp op het eilandje Utoya. Dit in verband met de moordpartij in juli vorig jaar op het eiland, waarbij 69 mensen het leven verloren.

ANP/Redactie
Kaarsen voor de slachtoffers op het eilandje Utoya Beeld AFP
Kaarsen voor de slachtoffers op het eilandje UtoyaBeeld AFP

Eskil Pedersen, de voorzitter van de jongerenorganisatie, maakte het besluit vandaag bekend. Vorig jaar had hij nog bezworen dat het zomerkamp op Utoya in 2012 door zou gaan.

'Het voelt niet goed aan, een jaar na 22 juli', aldus Pedersen met een verwijzing naar de dag waarop de rechts-extremist Anders Behring Breivik het bloedbad aanrichtte. Breivik doodde ook nog acht mensen door een autobom te laten ontploffen in het centrum van Oslo.

Utoya ligt ongeveer 40 kilometer ten noordwesten van de hoofdstad van Noorwegen. De jongerenafdeling van de Arbeiderspartij organiseert daar al decennialang de jaarlijkse zomerkampen. Pedersen gaf aan dat er in juli wel een herdenking zal worden gehouden voor de slachtoffers van de moordpartij. In de komende jaren zullen er weer jongerenkampen worden georganiseerd op het eilandje.

Het proces tegen Breivik begint op 16 april.

Meer over