Jeroen Dubbeldam draagt de vlag bij openingsceremonie

Jeroen Dubbeldam draagt morgenavond bij de opening van de Olympische Spelen in Rio de Janeiro de Nederlandse vlag. Dat maakte chef de mission Maurits Hendriks vanmiddag bekend tijdens de opening van het Holland Heineken House in de Braziliaanse stad.

null Beeld anp
Beeld anp

Hendriks omschrijft de springruiter als 'een boegbeeld voor de Nederlandse sport'. ,,We zijn heel trots op onze vlaggendrager", vertelde hij op een persconferentie. De openingsceremonie begint in de nacht van vrijdag op zaterdag om 01.00 uur Nederlandse tijd.

De naam van Dubbeldam zoemde al langer rond, maar aanvankelijk zou hij pas maandag naar Brazilië vliegen. Alleen als de 43-jarige springruiter als vlaggendrager zou worden aangewezen, wilde hij eerder in het vliegtuig stappen. Toen Dubbeldam vanmorgen werd gespot op Schiphol, was het optelsommetje snel gemaakt.

Dubbeldam treedt in de voetsporen van Dorian van Rijsselberghe, die vier jaar geleden in Londen de vlag het stadion binnen mocht dragen. Bij de Winterspelen, twee jaar later in Sotsji, viel de eer te beurt aan schaatsster en shorttrackster Jorien ter Mors. De laatste keer dat iemand van de hippische equipe als vlaggendrager werd aangewezen, ligt nog vrij vers in het geheugen. Anky van Grunsven mocht dat in 2000 in Sydney doen.

Op die Spelen van 2000 beleefde Dubbeldam zijn sportieve hoogtepunt door op De Sjiem naar het goud te springen. Verder staan onder meer de wereldtitel uit 2014 en de Europese titel van vorig jaar op zijn erelijst.

Maurits Hendriks. Beeld ANP
Maurits Hendriks.Beeld ANP
null Beeld anp
Beeld anp

'Dit is een enorme eer'

,,Ik vind het een enorme eer dat ik TeamNL op deze manier mag vertegenwoordigen'', reageerde Dubbeldam via paardensportbond KNHS. De springruiter, winnaar van olympisch goud in Sydney 2000, was donderdag nog onderweg naar Rio, vier dagen eerder dan eigenlijk de bedoeling was. ,,Voor Jeroen was dit het eerste moment dat hij kon afreizen. Ik ben er trots op dat hij de vlaggendrager is'', zei Hendriks, die de springruiter een boegbeeld van de Nederlandse sport noemde. ,,Mooi ook hoe hij zijn rol heeft binnen de ploeg, hoe hij andere ruiters begeleidt en zijn ervaring deelt. En dan is hij ook nog actief in een voor Nederland belangrijke sport.''

Dubbeldam vond er waardering voor zijn sport uit spreken. ,,Ik ben er trots op dat ik namens 242 sporters met onze vlag mag lopen. Het is daarbij ook geweldig voor de Nederlandse paardensport, maar op de Spelen sta je voor je hele land, het gehele TeamNL. Toen Maurits Hendriks mij vroeg, vond ik dat echt heel bijzonder. Het viel trouwens nog niet mee om alle voorbereidingen te treffen om weg te komen, want het mocht absoluut niet bekend worden en ik heb er wel mijn reisschema voor moeten aanpassen''

Jeroen Dubbeldam op zijn paard Zenith. Beeld anp
Jeroen Dubbeldam op zijn paard Zenith.Beeld anp
Meer over