Japan neemt stilgelegde reactoren weer in bedrijf

Japan wil in april twee kernreactoren opstarten die deel uitmaken van de centrale van Ohi, aan de westkust in de prefectuur Fukui. Het zouden de eerste reactoren zijn die weer in bedrijf worden gesteld sinds de Japanse overheid vorig jaar, na de aardbeving en tsunami op 11 maart, vrijwel alle kerncentrales in het land stillegde.

Redactie
Medewerkers van het internationaal atoomagentschap IAEA vorige week bij een inspectie van het complex van Ohi. Beeld ap
Medewerkers van het internationaal atoomagentschap IAEA vorige week bij een inspectie van het complex van Ohi.Beeld ap

Na de ramp, die een grote centrale bij Fukushima vrijwel geheel verwoestte, zijn 51 van de 54 Japanse kernreactoren gesloten. Dat gebeurde mede om tegemoet te komen aan de angst onder de bevolking voor nieuwe calamiteiten.

De overheid is nu in afwachting van een grootschalig onderzoek van de NISA, het bureau voor nucleaire en industriële veiligheid. Die organisatie verwerkt op dit moment de uitkomsten van stresstests die het afgelopen jaar bij alle Japanse kerncentrales zijn uitgevoerd.

Minister van Handel en Industrie Yukio Edano zei vandaag dat er geen ultimatum is voor het opstarten van de uit bedrijf genomen reactoren. De Japanse energiemaatschappijen hebben grote moeite te voldoen aan de vraag naar elektriciteit, vooral gedurende de winter. De bevolking wordt opgeroepen stroombesparende maatregelen te nemen. De Japanse economie heeft zwaar te lijden onder de kosten die de import van fossiele brandstoffen met zich meebrengt.

De reactoren 3 en 4 van de centrale in Ohi, de eerste die weer opgestart zullen worden. Beeld ap
De reactoren 3 en 4 van de centrale in Ohi, de eerste die weer opgestart zullen worden.Beeld ap
Meer over