Japan heroverweegt excuses 'troostmeisjes'

Japan gaat kritisch kijken naar de excuses die het land in de jaren 90 heeft gemaakt aan 'troostmeisjes'. Dat zijn de vrouwen die tijdens de Tweede Wereldoorlog zijn misbruikt door het Japanse leger.

Redactie
Remedios Rocha, 85 jaar oud, een van de troostmeisjes. Beeld epa
Remedios Rocha, 85 jaar oud, een van de troostmeisjes.Beeld epa

Een speciale commissie gaat onderzoeken hoe de Japanse regering destijds tot haar verklaring is gekomen, meldde het Japanse persbureau Kyodo. 'We willen een nieuw onderzoek en de achtergronden begrijpen', aldus kabinetssecretaris Yoshihide Suga.

Hij zei niet of Japan na het onderzoek met een nieuwe verklaring komt. Volgens Suga zal de huidige conservatieve regering van premier Shinzo Abe een 'zorgvuldige overweging' maken.

Seksslavinnen
De Japanse regering distantieerde zich maandag van recente uitspraken van rechts-nationalistische organisaties over de Tweede Wereldoorlog. Rechtse politici ontkenden onlangs dat de massamoord bij het Chinese Nanjing, waarbij tussen 1937 en 1938 tussen de 100 en 300 duizend doden vielen, had plaatsgevonden. Een andere politicus bagatelliseerde het gebruik van vrouwen als seksslavinnen. China en Zuid-Korea reageerden kwaad op de uitspraken.

Volgens de Japanse minister van buitenlandse zaken Fumio Kishida is de Japanse historische interpretatie niet veranderd. 'Het is erg jammer dat deze opmerkingen tot misverstanden over de positie van de Japanse regering hebben geleid', aldus Kishida. Kishida noemde verder de militaire expansie van China in de regio reden tot zorg, maar ging niet zo ver deze als bedreiging te bestempelen.

Hoewel schattingen uiteenlopen, denken historici dat Japan ongeveer tweehonderdduizend vrouwen tijdens de Tweede Wereldoorlog heeft ingezet als seksslavinnen aan het front. Het leeuwendeel hiervan bestond uit Koreanen, maar er waren ook ongeveer 250 Nederlandse 'troostmeisjes'.

Meer over