Jan Wolkerstuin voor kinderen in Westerpark

AMSTERDAM - Amsterdam krijgt een Jan Wolkerstuin. Binnenkort gaat in de Polanenstraat in Westerpark de eerste spade de grond in voor een groene kinderspeeltuin, vernoemd naar de vorig jaar overleden schrijver. De gemeente stelt twee ton beschikbaar voor het project.

De Wolkerstuin wordt een speeltuin met veel gras, bomen, dieren en planten. Het is een eerbetoon aan de schrijver, die de laatste jaren van zijn leven nadrukkelijk aan de weg timmerde als natuurgids, onder meer in het succesvolle televisieprogramma De achtertuin van Jan Wolkers.

''De Wolkerstuin moet een plaats worden waar kinderen liefde voor de natuur kunnen opdoen,'' aldus wethouder Marijke Vos. ''Een groene speeltuin met heel veel beestjes en plantjes.''
Het idee voor de Wolkerstuin komt van GroenLinks, dat bij de behandeling van de begroting voor dit jaar een motie indiende. De gemeente vroeg daarop aan de stadsdelen of zij een voorstel wilden doen.

Het voorstel van Westerpark voor een tuin in de Polanenstraat werd uiteindelijk als beste beoordeeld. Het stadsdeel, dat eerder al een gedenkteken voor schrijver Gerard Reve liet oprichten, zal ook het beheer voeren over de tuin.

Op Texel reageert Karina Wolkers enthousiast op het plan. ''Een tuin is altijd prachtig,'' zegt ze, om eraan toe te voegen dat zeker een zanderige poel in het ontwerp moet worden opgenomen om de rugstreeppad een kans te geven. ''En bosanemonen, gele toortsen, venkel en kaardenbollen,'' somt ze ver`der op. ''Bamboe mag ook niet ontbreken. Jan gaf zijn tuinen altijd een omheining, waardoor ze iets geheimzinnigs kregen.''

Het echtpaar Wolkers woonde tussen 1972 en 1980 in de Zomerdijkstraat in Zuid. In die tijd hadden zij ook een volkstuin op het complex Amstelglorie. ''Aanvankelijk teelde Jan daar ook wel wat groenten, maar al snel werd het vooral een prachtige tuin met planten. Hij had uitgesproken ideeën over de inrichting van tuinen. Dat is terug te vinden in zijn dagboeken uit die tijd. Daarin noteerde hij precies wat hij plantte.''

De Wolkerstuin is één van de vormen van eerbetoon aan de schrijver. In oktober begint in Leiden een grote overzichtstentoonstelling van het beeldende werk van Wolkers. De expositie wordt samengesteld door Rudi Fuchs. Journalist Onno Blom werkt aan een biografie. De gemeente Utrecht heeft een straat naar de schrijver van Turks Fruit vernoemd, de Jan Wolkerssingel. (PATRICK MEERSHOEK)

Jan Wolkers in 2004. Foto ANP/Juan Vrijdag Beeld
Jan Wolkers in 2004. Foto ANP/Juan Vrijdag
Meer over