PlusKlapstoel

Jan Paternotte: 'Zo doen we dat niet in Amsterdam'

Jan Paternotte (1984) is fractieleider van D66 in de Amsterdamse gemeenteraad. Als hij gekozen wordt, vertrekt hij in maart naar het Binnenhof. Woensdag doet hij in De Balie mee aan het Stadsgesprek over de verkiezingen.

Willeke Keulen
Jan Paternotte Beeld Harmen de Jong
Jan PaternotteBeeld Harmen de Jong

's-Hertogenbosch

"In de media noemen ze me vaak 'de Brabander Paternotte', maar ik ben een accentloze Brabander zonder voorliefde voor carnaval. Mijn ouders en grootouders komen uit Amsterdam, waar met carnaval gewoon gewerkt wordt. Wij hebben de Gaypride, dat is een beetje het Amsterdamse carnaval."

Clubkampioenschappen

"Met vriendjes van de basisschool bedachten we een sportcompetitie met een diversiteit aan sporten zoals bij de Olympische Spelen. Dammen, penalty's schieten, roeien, korfbal. Elke sport op een andere locatie en er gold een on­navolgbaar puntensysteem. Mijn specialiteiten waren tennis en roeien."

"Tegenwoordig sport ik één keer in de week. Zwemmen of fitness en als ik veel moet bellen doe ik dat lopend. Het zou goed zijn als je in de raadszaal op een crosstrainer zou kunnen als je niet in debat bent. Misschien kan ik dat nog opperen voor ik vertrek? Elke avond pizza zoals in mijn studententijd zou me opbreken nu ik door mijn dochtertje Stine ook veel minder slaap. Nu zijn het dus quinoa-spinaziesalades."

Opvoedregime

"Nu nog overzichtelijk: drinken, eten en slapen. Ik heb haar alleen geleerd te aaien in plaats van slaan. Vroeger was het idee: het komt wel goed met een kind. Nu is het: gaat het wel goed met mijn kind? Is mijn kind wel normaal? Er is nog geen opvoedplan, goed dat je het zegt, daar moesten we maar eens mee aan de slag."

Hans van Mierlo

"Hij heeft in een tijd dat dat volstrekt ongebruikelijk was een partij opgericht met een nieuw verhaal en is daarmee in één keer in de Tweede Kamer gekomen. En dat in een tijd waarin mensen van de vakbondsleider of vanaf de kansel te horen kregen: daar zult gij op stemmen."

"Een jaar voor zijn dood kreeg ik een telefoontje dat meneer Van Mierlo het wel leuk zou vinden als ik hem zou bellen voor een afspraak. Hij heeft me vier uur lang wijn ingeschonken en ondervraagd over allerhande onderwerpen. Van wereldpolitiek tot hoe in Amsterdam het ophalen van huisvuil is geregeld. Een ongelooflijk inspirerende man."

Politiek

"Mijn ouders zaten niet in de politiek, maar omdat mijn broer naar speciaal onderwijs moest, werd mijn moeder actief bij de oudervereniging. Eerst uit eigenbelang, maar doordat zij zich zo verdiepte in leer- en gedragsstoornissen belandde ze in commissies van de gezondheidsraad en schreef ze mee met adviezen aan de regering. Aan tafel ging het daar vaak over. Er belden weleens ouders voor mijn moeder en als zij niet thuis was, zei ik: kan ik u misschien helpen? Dan herhaalde ik gewoon wat ik mijn moeder had horen vertellen over adhd."

Caravan

"Toen ik in 2005 voorzitter was van de Jonge Democraten ging Geert Wilders met een enorme bak subsidiegeld door het land toeren om Nederland te overtuigen tegen de EU-grondwet te stemmen. Wilders had een enorme bus, dus tikten wij voor 200 euro een kleine Kip caravan op de kop, schilderden hem blauw met gele sterren en zijn erachteraan gegaan."

"Overal waar hij kwam, waren wij. Hij reageerde wel sportief, maar zijn aanhangers waren wat grimmiger. Een vrachtwagenchauffeur stuurde ons: 'Ik ga mijn remmen niet laten testen, dus zorg maar dat jullie caravan niet voorbij mijn truck komt'."

Premier Paternotte

"De bijnaam die Erik Mouthaan me gaf toen ik stage liep bij RTL Nieuws in New York. Ik vind het nog steeds bijzonder dat ik ben aangenomen, want ik had nul journalistieke ervaring. Ik wond me vaak op als een Republikein iets compleet idioots had gezegd, terwijl Erik gewoon beelden nodig had. Dan zei hij weleens: 'Ik zit hier niet om een politicus op te leiden'."

America first

"And The Netherlands second. Verschrikkelijk dat Trump met zo weinig draagvlak president is geworden. Op de verkiezingsavond in de Melkweg zei ik nog: 'Trump gaat natuurlijk niet winnen, maar het is alleen al zorgwekkend dat hij zo veel stemmen krijgt.'"

"We gaan vier spannende jaren tegemoet. Hij is zo onvoorspelbaar en vertegenwoordigt op allerlei gebieden, van klimaatverandering tot defensie, de mening van zo'n klein deel van alle deskundigen. Toch kan Europa nu laten zien dat het op eigen benen kan staan. We hebben Amerika niet nodig."

Vegas-wedding

"Ja, met Lise-Lotte in 2011. We waren op vakantie en eenmaal in Las Vegas leek me dat een buitengewoon romantisch idee. We kozen voor
het Hawaï-pakket voor nog geen 100 euro in de Heavenly Bliss Chapel: een dominee, een fotograaf die meteen onze getuige was en een papegaai. Een levende. Die kregen we er gratis bij. Een topaanbieding."

Patricia Paay

"Ja, die video. Ik heb haar en Patty Brard een tijdlang niet uit elkaar kunnen houden, maar nu weet ik in ieder geval het verschil. In de koffiekamer van de raad is er geen woord aan gewijd. Prima dat ze bij Jinek zit, zolang ze maar geen premier wordt. Dat zie je nu bij Trump. Dat entertainment en politiek te veel in elkaar overlopen. Dat doet Amerika geen goed."

Rode burcht

"Amsterdam tot 2014, 66 jaar lang. Marjolein Moorman zei laatst nog dat het verkwikkend is geweest om in de oppositie te zitten, dus als de PvdA het zelf al zegt, wie ben ik dan om dat tegen te spreken. We hadden wel gedacht dat we konden winnen, maar dat het zo'n monsterzege zou worden met veertien zetels had niemand verwacht. Ik had twee speeches geschreven: één voor nipt winnen en één voor net niet. Ik heb toen snel een derde versie geschreven."

Eberhard van der Laan

"De beste burgervader die Amsterdam zich kan wensen. Hij heeft echt de harten van de Amsterdammers gewonnen de afgelopen jaren. De gemeenteraad kreeg een half uur eerder dezelfde brief gemaild die ook naar alle Amsterdammers zou gaan. Toen stond de wereld wel even stil. Het was zo'n simpele brief, hè? Maar met een heel duidelijke, verdrietige boodschap."

Hangjongere

"Zo noemde onze burgemeester mij ooit na mijn zoveelste interruptie bij de microfoon. Het kan soms goed vlammen tussen ons, want we zijn allebei mensen die gewoon zeggen wat ze denken en niet terugschrikken om daarvoor op te komen. Dat kan botsen als je het niet met ­elkaar eens bent, maar ik heb ontzettend veel respect voor de manier waarop hij de stad leidt en volgens mij respecteert hij mij ook."

"Toen zijn partij voor het eerst in 66 jaar niet de grootste werd, was dat voor hem ook een ­bijzonder moment, alleen dan niet in positieve zin. Hij heeft zich ontzettend chic opgesteld ­gedurende de formatie. Dat vind ik heel knap."

Haagse bijgoochems

"Dat zei ik ooit, omdat ik ontzettend vaak dacht: dat kunnen we hier in Amsterdam echt wel wat beter regelen dan hoe ze het in Den Haag hebben bedacht. Zoals het bed-bad-en-broodakkoord. Toen dacht ik: het is bedacht door bijgoochems in Het Torentje, het heeft niets te maken met de praktijk."

"We hebben er hier niets aan als we uitgeprocedeerde asiel­zoekers over straat laten zwerven terwijl ze niet terug kunnen naar hun land van herkomst, maar dat was op papier wel het idee. Ook al zit ik er straks tussen, ik zal ik altijd een Amsterdamse bijgoochem blijven."

Kroonprins

"We moeten af van het idee dat bij elke partij de potentiële opvolger altijd uit Amsterdam moet komen. Job Cohen, Lodewijk Asscher, Eric Wiebes. Ze werden allemaal als wonderboys naar Den Haag gebracht en nu spreken ze daar over de 'Amsterdamse ziekte': politici die het niet waarmaken in Den Haag. Ik hoop dat ik die reputatie een beetje kan gaan herstellen."

Nepnieuws

"Dat Donald Trump totale onzin uitkraamt en Wilders mensen wil laten geloven dat Pechtold een terrorist is, dat is zorgelijk. Nog gevaarlijker zijn dingen die niet kloppen, maar wel geloofwaardig overkomen. Daar moeten we ons snel tegen wapenen door uit te leggen dat mensen voor de gek worden gehouden. Het feit dat iets overal op Facebook staat, betekent nog niet dat het waar is. Mensen moeten een kritische zin ontwikkelen."

Republiek Amsterdam

"Het is een mooie term, maar Amsterdam kan zich natuurlijk niet afscheiden. We kunnen wel een grens trekken. Vrijheden opgeven en mensen op straat zetten die geen kant op kunnen: zo doen we dat niet in Amsterdam. We hebben drie kruizen. En die staan voor heldhaftig, barmhartig, vastberaden. We hoeven geen republiek te worden om dat te verdedigen."

Peter Römer

"Baantjer is een mooi stukje Amsterdams erfgoed, maar ik heb er zelf nooit echt naar gekeken. Wij keken vroeger met de hele familie naar Medisch Centrum West."

Stadsgesprek: Hoe stemt Amsterdam? Met onder anderen Jan Paternotte, Tweede Kamerleden Mei Li Vos en Daniel van der Ree en hoogleraar Marjolein 't Hart . De Balie, woensdag 22 februari, 20.00 uur

Meer over