Jaarlijks 500 vluchtelingen uitgenodigd

Nederland nodigt jaarlijks 500 vluchtelingen uit om zich hier te komen vestigen. De meeste van hen komen uit Irak, Myanmar, Ethiopië, Eritrea en Bhutan. Ze hebben vaak jarenlang onder moeilijke omstandigheden in vluchtelingenkampen geleefd. Dat heeft het CBS donderdag laten weten.

Redactie
Tientallen vluchtelingen demonstreren in Leeuwarden voor het gebouw waar de PvdA een congres houdt. Beeld ANP
Tientallen vluchtelingen demonstreren in Leeuwarden voor het gebouw waar de PvdA een congres houdt.Beeld ANP

In de periode 2008 tot en met 2012 was bijna een kwart van de uitgenodigde vluchtelingen afkomstig uit Irak, meldt het bureau voor de statistiek. De regering kondigde kort geleden wel aan om binnen het quotum van 500 uitgenodigde vluchtelingen meer Syriërs naar Nederland te halen. 'De planning is dit jaar 50 en volgend jaar 200', weet een woordvoerder van Vluchtelingenwerk.

Vluchtelingen die hiernaartoe worden gehaald hoeven niet door de reguliere asielprocedure. Ze krijgen direct een eigen woning toegewezen en mogen meteen aan het werk.

De herkomstlanden van de uitgenodigde vluchtelingen zijn niet altijd dezelfde als die van asielzoekers, blijkt uit de gegevens van het CBS. Zo komen er weinig vluchtelingen uit Myanmar en Bhutan uit eigen beweging naar Nederland toe.

De vluchtelingen zijn afkomstig uit vluchtelingenkampen van de UNHCR, de vluchtengenorganisatie van de Verenigde Naties. Volgens de organisatie moesten in 2012 ongeveer 7,6 miljoen mensen vluchten. Eind 2012 had de UNHCR wereldwijd 28,2 miljoen vluchtelingen onder haar hoede.

Meer over