Jaap Smit: 'Als je alles herdenkt, herdenk je niks'

Volgens de vicevoorzitter van het Nationaal Comité 4 en 5 mei, Jaap Smit, is het geen goed idee om op 4 mei vluchtelingen te herdenken.

Het Parool
Jaap Smit is vicevoorzitter van het Nationaal Comité 4 en 5 mei Beeld anp
Jaap Smit is vicevoorzitter van het Nationaal Comité 4 en 5 meiBeeld anp

Dat zei hij in een radioprogramma van Omroep West. Smit, die eveneens de Commissaris van de Koning in Zuid-Holland is, reageerde daarmee op het plan om tijdens de Nationale Dodenherdenking met 3000 witte papieren kruisen in het gras op het Rembrandtplein stil te staan bij vluchtelingen die het leven lieten onderweg naar Europa.

Volgens Smit moeten 'we ons realiseren dat de kern het herdenken van de gevallenen in de oorlog is'. "Als je alles herdenkt, loop je het risico dat je niks herdenkt."

Ander moment
Het Cidi (Centrum informatie en documentatie Israël) kwam eerder maandag met een reactie op het initiatief van Rikko Voorberg. Volgens hen verwatert met het herdenken van omgekomen vluchtelingen de betekenis van dodenherdenking. "Het is goed om stil te staan bij het leed van vluchtelingen, maar dat kan beter op een ander moment."

Met de witte kruizen wil initiator Voorberg Nederland dwingen tijdens de dodenherdenking ook stil te staan bij de slachtoffers 'die wij, bedoeld of onbedoeld, zelf maken'.

Meer over