J! E! T! S! Jets! Jets! Jets!

ELS QUAEGEBEUR

Ik heb een blinde vlek voor balsporten. Zodra een groen veld in mijn blikveld verschijnt, dwalen mijn gedachten af. Het zal er wel iets mee te maken hebben dat de ontwikkeling van mijn balgevoel op mijn derde abrupt tot stilstand is gekomen. Ik heb nog nooit een sportevenement live bijgewoond, niet van mijn broers, niet van een vriendje en zeker niet van een stelletje professionele ballers. Nou ja, één keer dan, naar een Champions Leaguewedstrijd van Ajax tegen iets Deens, maar dat was een verrassing, dus dat telt niet.

Een verrassing van een jongen natuurlijk, twee in dit geval, namelijk van het uitgeversduo Arjan Weenink en Harold de Croon. Uiteindelijk was het leuk hoor, maar dan om mijn eigen spelletje 'Hoeveel domme blonde voetbalvragen kan een mens bedenken?', de bedrukte gezichten van de jongens toen Ajax het had verknald (''Geeft niks hoor, het is maar sport hè? We gaan gewoon gezellig wat drinken in het Grolschcafé en dan zijn we het zo kwijt!'') en het observeren van het groepsgedrag van de supporters.

Ik moest denken aan Harold, Arjan en de rest van de Ajax-familie op weg naar een American Footballwedstrijd van de New York Jets tegen de Arizona Cardinals in het
Giants Stadium, gelegen in het Soprano-landschap van New Jersey. Een taxichauffeur zei laatst tegen me: ''You wanna see real Americans? Go visit a mall in New Jersey, they will scare you shitless.'' Sinds zondag heb ik dit uitje onderaan mijn USA to do-lijst gezet; het Giants Stadium en dan in het bijzonder het parkeerterrein heeft me voorlopig genoeg op weg naar scary shittyness geholpen.

Amerikaanse supporters arriveren niet een half uur voor de wedstrijd, ze gaan eerst een paar uur uitgebreid barbecueën vanuit de achterbak van de SUV of camper. Tailgating wordt dit fenomeen genoemd. De weersomstandigheden spelen hierbij geen rol van betekenis, want het regende pijpenstelen en toch stonden een paar duizend mensen worsten, chicken wings en Budweisers naar binnen te werken, onder een partytent.

En de hele uitrusting in de clubkleuren natuurlijk, wit-groen in het geval van de Jets, bij elkaar te shoppen op www.totaltailgate.com: barbecuegereedschap, een Big Boy Tailgate campingstoel, een barbecueschort, een koelbox van belachelijke proporties. Laat het een geruststelling zijn voor minister van Financiën Henry Paulson; als de hard working Americans door zijn schuld hun hypotheek niet meer kunnen betalen, kunnen ze altijd nog in hun koelbox gaan wonen.

En wat te denken van de Original Cruzin Cooler? Een koelbox met motor en wielen waarop je met een maximaal gewicht van 114 kilo kan rondtuffen om de andere tailgaters de ogen uit de steken. Als dat niet het ultieme bewijs is dat de hedendaagse versie van het Romeinse rijk op de rand van de afgrond balanceert, wat dan wel? De sfeer was broeierig, onder een dun laagje saamhorigheid: leuk hoor, samen football kijken maar geef me alsjeblieft een reden om wat frustraties van me af te slaan. Dat gevoel.

Weet u wie ik er zo tussen had zien staan? John McCain, berucht om zijn korte lontje, al weet hij zijn agressie nóg minder goed te verhullen dan de gemiddelde footballsupporter na vijftien bier. Legio zijn de voorbeelden dat hij mede-Congresleden of andere mensen die hem niet aanstaan, uitscheldt voor cunt of asshole. Tijdens het presidentiële debat vrijdagavond droop zijn ingehouden woede er ook vanaf. Als hij Barack Obama in die twee uur drie keer heeft aangekeken, is het veel.

Ik weet zeker, het liefst had hij zijn Cruzing Cooler uit de garage gehaald om Obama mee tegen zijn schenen te rijden. McCains clubkleur? Een Republikeins rood waas.

blog op www.elsquaegebeur.com

null Beeld
Meer over