Italië wil ratten Montecristo bombarderen met 26 ton gif

Het Italiaanse eiland Montecristo is in principe onbewoond. Slechts 1000 toeristen worden per jaar toegelaten, mits die een speciale vergunning hebben om het eiland te betreden. Maar sinds enige tijd bezet een nieuw type -ongenode- bewoner het eiland in de Toscaanse archipel. Montecristo kampt namelijk met een stevige rattenplaag.

Redactie
Het eiland Montecristo. © ANP Beeld
Het eiland Montecristo. © ANP

Om het hoofd te bieden aan de plaag van de knaagdieren zijn de autoriteiten van het eilandje nu op een wel erg rigoureus idee gekomen. Het plan is namelijk om met een vliegtuig niet minder dan 26 ton rattengif over Montecristo uit te strooien. Eén probleem: het gif is niet alleen fataal voor ratten, maar ook voor andere eilandbewoners zoals vissen, krabben en vogels.

'Het is een absurd idee', fulmineert dan ook Gianluca Felicetti in de Italiaanse pers. Felicetti is president van de anti-vivisectie-organisatie en op zijn zachtst gezegd een tegenstander van het plan. 'Zesentwintig ton vergif uit een vliegtuig gooien is onverantwoord. De hele fauna op het eiland loopt dan gevaar', aldus nog Felicetti. 'Wij willen precies weten hoeveel dieren en welke soorten het slachtoffer kunnen worden van dit belachelijke idee', zegt Felicetti, die sprak over een slachtpartij van het milieu.

Natuurreservaat

De autoriteiten van Montecristo, sinds 1970 een erkend natuurreservaat, willen aan de slag gaan met het middel Brodifacoum. Het gif, een uiterst toxische pesticide, wordt ook gebruikt om grotere knaagdieren als konijnen te vellen.

Het plan doet niet alleen milieuorganisaties steigeren. Ook het Italiaanse parlement was met stomheid geslagen. Verschillende parlementsleden eisten dringend meer uitleg. Eén steunbetuiging kwam echter uit onverwachte hoek. Milieugroep Legambiente pareerde alle kritiek door te stellen dat in het verleden al eens dergelijke operaties met succes zijn uitgevoerd in de rest van de wereld.

Inderdaad hebben zowel de regeringen van Australië als Nieuw-Zeeland eerder met gewenst effect het middel ingezet tegen konijnen- en rattenplagen die een bedreiging vormden voor de lokale flora en fauna. Als het plan voor Montecristo doorgang vindt, zal het in ieder geval snel gebeuren: lang vóór toeristen weer voet op het eilandje zetten.

Meer over