Update

Italië wil fors minder JSF's kopen

Het Italiaanse leger zal geen 131, maar 90 Joint Strike Fighters (JSF's) aanschaffen. Dit heeft de Italiaanse minister van Defensie Di Paola aangekondigd.

Redactie
Weergave van een JSF. Beeld AFP
Weergave van een JSF.Beeld AFP

Dat meldt de Italiaanse krant Repubblica.

De Italiaanse regering moet fors bezuinigen en doet dat onder meer door te korten op het leger. Niet alleen worden er minder JSF's besteld, ook wordt het aantal manschappen met 43.000 verminderd.

Het aantal generaals en admiraals wordt met 'meer dan 30 procent teruggebracht'. Op dit moment zijn er 425 generaals en admiraals in het 213.000 militairen en burgers tellend militair apparaat.

Eerder deze maand liet Italië al weten zijn deelname aan het JSF-programma te heroverwegen. De ontwikkeling van het hypermoderne toestel door bouwer Lockheed is al een aantal keer vertraagd en wordt steeds duurder. Ook de VS hebben al aangekondigd minder toestellen te zullen kopen.

In Nederland gaan ook stemmen op om fors te bezuinigen op de JSF of er zelfs helemaal van af te zien. Vooralsnog is daar geen sprake van. De Nederlandse regering heeft twee testtoestellen besteld en beslist in 2015 over de verdere aanschaf van de opvolger van de F16.

Gisteren meldde Italië ook dat het niet langer de Olympische Spelen van 2020 wil organiseren, omdat het land hier het geld niet voor heeft.

undefined

Meer over