Update

Italiaanse politie pakt moslimmilitanten op

De Italiaanse politie heeft dinsdag vier vermeende leden van een militante moslimgroepering gearresteerd die terroristische aanslagen voorbereidden in de Verenigde Staten, Israël en Italië. Naar twee anderen worden nog gezocht.

Redactie
Foto ter illustratie Beeld anp
Foto ter illustratieBeeld anp

Het viertal zou van plan zijn geweest militanten te trainen om aanslagen te plegen. Ze worden beschuldigd van samenzwering tot het plegen van internationaal terrorisme en het aanzetten tot rassenhaat. Welke specifieke doelen de groep op het oog had, liet de politie in het midden.

De politie arresteerde de vier mannen in de regio Apulië in Zuid-Italië, waar de groep zijn basis had, in Milaan, in Brussel (België) en Catania (Sicilië). Een van de arrestanten is een Tunesiër die voorheen imam was van een moskee in de stad Andria in Apulië.

Tunesiërs
De Italiaanse politie zoekt nog naar twee andere Tunesiërs van wie wordt aangenomen dat ze zijn teruggekeerd naar hun land van herkomst. Er is vooralsnog geen internationaal opsporingsbevel tegen hen uitgevaardigd.

De opsporingsautoriteiten vermoeden dat de zes mannen probeerden in Italië recruten te werven onder illegale immigranten om ze vervolgens naar trainingskampen te sturen in Afghanistan, Tsjetsjenië, Irak en Jemen. In een aantal gevallen zouden recruten al aanslagen hebben uitgevoerd in Irak.

De politie karakteriseerde de militanten als fel antisemitisch en antiwesters en met afkeer van landen die zij in de context van een religieuze oorlog als vijanden beschouwen.

Meer over