Italiaanse politie en FBI rollen enorm maffianetwerk op

De Italiaanse politie heeft vandaag samen met de FBI een enorm smokkelnetwerk van de maffia opgerold, waarbij clans in Italië, Canada en de Verenigde Staten met elkaar samenwerkten om grote hoeveelheden drugs en wapens uit Zuid-Amerika naar Italië te smokkelen.

Sacha Kester
De codenaam van de operatie was 'New Bridge' en de Italiaanse politie heeft twee jaar onderzoek gedaan om deze operatie uit te kunnen voeren. Op deze foto de Amerikaanse aanklager William Nardini (2e van rechts) die wordt geflankeerd door Amerikaanse en Italiaanse collega's. Beeld afp
De codenaam van de operatie was 'New Bridge' en de Italiaanse politie heeft twee jaar onderzoek gedaan om deze operatie uit te kunnen voeren. Op deze foto de Amerikaanse aanklager William Nardini (2e van rechts) die wordt geflankeerd door Amerikaanse en Italiaanse collega's.Beeld afp

Volgens een verklaring zijn er 18 mensen in Italië gearresteerd, en 8 in New York.

Twee van de grootste misdaadsyndicaten ter wereld, de van oorsprong Siciliaanse maffia in de VS en de 'Ndrangheta in het zuiden van Italië, waren in een vergevorderd stadium met hun plannen voor de smokkelroute die uiteindelijk leidde naar het Italiaanse Gioia Tauro, een van de grootste havens van Europa.

De codenaam van de operatie was 'New Bridge' en de Italiaanse politie heeft twee jaar onderzoek gedaan om deze operatie uit te kunnen voeren, zo vertelde aanklager Franco Roberti vandaag tijdens een persconferentie.

'In het holst van de nacht'
CBS-correspondent Allen Pizzey was uitgenodigd om de invallen in Italië bij te wonen. Hij beschrijft hoe bijna 150 politiemannen op meer dan 20 verschillende locaties rond Goia Tauro een inval deden. 'De operatie vond in het holst van de nacht plaats onder complete geheimhouding', staat te lezen op de site van CBS. 'De maffia is zo sterk in dit gebied dat zij letterlijk overal ogen en oren hebben.'

Speciale agenten van de FBI waren volgens CBS aanwezig in Italië, de Italiaanse politie was betrokken bij de invallen in New York. 'Vijf auto's vol politiemannen kwamen zo snel aan op een van de locaties dat het doelwit pas secondes voordat hij opgepakt werd besefte dat hij zou worden gearresteerd - op het moment dat de officier op zijn deur klopte en hem een goedemorgen wenste', schrijft CBS.

De 'Ndrangheta is een misdaadorganisatie die op de Siciliaanse maffia lijkt, en die zijn oorsprong vindt in het bergachtige Calabrië, in het zuiden van Italië. Het is een hechte en gewelddadige organisatie die een grote rol speelt bij de internationale heroïne- en cocaïnesmokkel, veel geld witwast en banden heeft met de machtige Gambino-familie in New York.

Drugs en wapens zouden uiteindelijk aan land komen in de Italiaanse haven van Gioia Tauro. Beeld ap
Drugs en wapens zouden uiteindelijk aan land komen in de Italiaanse haven van Gioia Tauro.Beeld ap
Meer over