Israëlische minister: Gaza onder VN-bestuur

De Israëlische minister van Buitenlandse Zaken, Avigdor Lieberman, heeft gesuggereerd dat de Gazastrook onder VN-bestuur zou kunnen komen.

De Israëlische minister van Buitenlandse Zaken Avigdor Lieberman Beeld belga
De Israëlische minister van Buitenlandse Zaken Avigdor LiebermanBeeld belga

Israël en de Palestijnse Autoriteit zouden de Gazastrook aan de Verenigde Naties moeten overdragen, zei de minister tegen de krant Haaretz. 'Iedereen vraagt wat er moet gebeuren als de operatie (Israëlische aanvallen op de Gazastrook) stopt. Er zijn niet veel mogelijkheden en internationale controle van Gaza moet zeker worden overwogen', aldus Lieberman.

Kosovo
Hij wees op het Britse mandaat over Palestina en de rol van de VN in Oost-Timor en Kosovo. 'We hebben gezien dat het best goed werkt daar, we hebben een overeenkomst nodig tussen de Palestijnse Autoriteit en ons', meende Lieberman.

Palestina was onderdeel van Ottomaans Syrië en daarmee het Ottomaanse Rijk, dat in de Eerste Wereldoorlog ten onder ging. Na die oorlog werd in 1920 door de Volkerenbond, de voorloper van de VN, bepaald dat Groot-Brittannië het als mandaatgebied ging besturen. Formeel deed Londen dat van 1923 tot 1948, toen de staat Israël werd uitgeroepen.

De VN heeft in voormalig Portugees en Indonesisch Oost-Timor en in voormalig Servisch Kosovo een belangrijke rol gespeeld bij de overgang naar zelfbeschikking.

Meer over