'Israël zal VS niet waarschuwen voor aanval op Iran'

Israël zal de Verenigde Staten niet van tevoren op de hoogte stellen van een mogelijke aanval op Iran. Dat hebben Israëlische betrokkenen laten weten, meldt een Amerikaanse inlichtingenbron aan het persbureau AP.

Redactie
De Israëlische premier Netanyahu (links) en minister van Defensie Barak eerder deze maand bij een bijeenkomst vanwege Baraks 70ste verjaardag. Beeld epa
De Israëlische premier Netanyahu (links) en minister van Defensie Barak eerder deze maand bij een bijeenkomst vanwege Baraks 70ste verjaardag.Beeld epa

De boodschap zou de afgelopen tijd herhaaldelijk zijn overgebracht aan Amerikaanse diplomaten die in onderhandeling zijn met de Israëlische regering. De veronderstelling dat Iran binnen afzienbare tijd een bruikbaar kernwapen produceert, heeft tot een vertrouwenscrisis geleid tussen Israël en de Verenigde Staten.

Medeverantwoordelijk
De VS proberen Israël in een reeks topontmoetingen ervan te overtuigen dat een aanval op Iran op zijn best een tijdelijk oponthoud betekent van de nucleaire ambities die het land koestert. Israël zou hebben laten weten dat het de VS een eventuele aanval niet vooraf zal melden, omdat het dan minder waarschijnlijk is dat de VS er medeverantwoordelijk voor worden gehouden omdat ze Israël niet hebben kunnen tegenhouden.

De komende weken zullen de Israëlische minister van Defensie Ehud Barak en premier Benjamin Netanyahu bezoeken afleggen aan Washington.

Meer over