Update

Israël wil Nederlandse VN-diplomaat Serry uitzetten

De Nederlandse diplomaat Robert Serry dreigt tot persona non grata te worden verklaard door de Israëlische regering. De Jerusalem Post meldt dat minister Avigdor Lieberman van Buitenlandse Zaken Serry wil uitzetten, omdat de Nederlander tientallen miljoenen dollars zou willen transfereren naar de Palestijnse beweging Hamas. De Israëlische televisiezender Channel 2 had daarover bericht.

De Nederlandse diplomaat Robert Serry Beeld epa
De Nederlandse diplomaat Robert SerryBeeld epa

De Nederlandse diplomaat zegt het 'ontmoedigend' te vinden dat de Israëlische regering zijn integriteit in twijfel trekt, zo heeft hij in een verklaring laten weten.

Serry is in Jeruzalem actief als speciale coördinator namens de VN bij het Israëlisch-Palestijnse vredesproces. De geldtransfer naar Hamas ligt momenteel extra gevoelig bij de Israëliërs, die de islamitische organisatie verantwoordelijk houden voor de ontvoering van drie Israëlische tieners op de Westelijke Jordaanoever.

Geldtransactie van 20 miljoen
Volgens Channel 2 zou de Nederlander aan de Palestijnse president Mahmoud Abbas hebben gevraagd om 20 miljoen dollar over te maken van Qatar naar Gaza. Abbas zou hebben geweigerd. Serry vroeg vervolgens aan Israël om de transfer te faciliteren, maar zijn verzoek werd opnieuw geweigerd.

Volgens de VN is Serry inderdaad 'benaderd door de Palestijnse Autoriteit met de vraag of hij behulpzaam zou kunnen zijn bij het uitbetalen van salarissen in de Gazastrook'. De VN benadrukken 'alleen assistentie in deze zaak te verlenen wanneer alle betrokken partijen, inclusief Israël, daarvoor toestemming hebben gegeven'. Israëlische autoriteiten worden volgens de VN volledig op de hoogte gehouden van dit verzoek.

Speciale bijeenkomst
Serry wordt door Israël al geruime tijd beschouwd als een voorstander van de Palestijnse zaak. Channel 2 bericht dat Lieberman een speciale bijeenkomst plant op het ministerie van Buitenlandse Zaken over mogelijke vervolgstappen tegen Serry. Als hij overgaat tot uitzetting, dan zou Lieberman daarvoor goedkeuring moeten vragen bij premier Benjamin Netanyahu.

Het Nederlandse ministerie van Buitenlandse Zaken wilde vanavond niet reageren. Het departement wil eerst de vragen beantwoorden die Tweede Kamerlid Joram van Klaveren inmiddels over de zaak heeft gesteld. Hij wil onder meer weten of de berichten kloppen en ook of minister Frans Timmermans het met hem eens is dat de 'absurde actie van de topdiplomaat en PvdA'er' ook vanuit Nederland veroordeeld moet worden.

Meer over