Israël roept ambassadeur terug uit Zweden

Israël heeft zijn ambassadeur teruggeroepen uit Stockholm omdat Zweden Palestina officieel heeft erkend als staat. Dat hebben Israëlische media vandaag gemeld.

Redactie
De Israëlische minister van Buitenlandse Zaken Avigdor Lieberman noemde de Zweedse erkenning van Palestina een 'ellendig besluit'. Beeld EPA
De Israëlische minister van Buitenlandse Zaken Avigdor Lieberman noemde de Zweedse erkenning van Palestina een 'ellendig besluit'.Beeld EPA

Het Israëlische ministerie van buitenlandse zaken liet weten dat de ambassadeur is teruggeroepen voor overleg, en wilde niet zeggen hoe lang hij in Israël zou blijven.

Eerder op de dag veroordeelde minister van buitenlandse zaken Avigdor Lieberman de beslissing van Zweden. De bewindsman noemde het een 'ellendig besluit' dat de extremistische elementen in de Palestijnse gebieden in de kaart speelt. Volgens Lieberman moet de Zweedse regering begrijpen 'dat de betrekkingen in het Midden-Oosten ingewikkelder zijn dan de doe-het-zelfmeubelen van IKEA'.

Zweden is de eerste West-Europese mogendheid die Palestina officieel als staat erkent. De VN heeft Palestina de facto in 2012 al erkend.

Meer over