Israël heeft weer ambassadeur in Egypte

Israël beschikt sinds vandaag weer over een ambassadeur in het buurland Egypte. De vorige Israëlische ambassadeur was in september halsoverkop gevlucht bij een aanval op de ambassade in Caïro. Het was het eerste grootschalige geweldincident bij het gebouw in 32 jaar vrede tussen de landen.

ANP/Redactie

Bij de bestorming hakten betogers massaal een pas gebouwde muur rond de ambassade aan diggelen. De politie kon op het nippertje het ambassadepersoneel evacueren. Er vielen drie doden onder de betogers. Circa 1000 mensen, onder wie 300 agenten, raakten gewond.

De nieuwe ambassadeur van Israël, Yaacov Amitai, ging aan de slag na een ceremonie in de hoofdstad van Egypte. Volgens het Israëlische ministerie van Buitenlandse Zaken werd daarbij het volkslied van Israël gespeeld. Amitai overhandigde samen met 13 andere ambassadeurs zijn geloofsbrieven aan veldmaarschalk Mohamed Hussein Tantawi. Die geeft leiding aan de militaire junta die Egypte regeert sinds de val van dictator Hosni Mubarak ruim een jaar geleden.

Meer over