Israël boos over Zweeds voornemen Palestina te erkennen

Israël roept de Zweedse ambassadeur op het matje vanwege de voorgenomen erkenning van Palestina als staat in Zweden. Dat heeft de Israëlische minister van Buitenlandse Zaken Avigdor Lieberman gezegd, meldt de krant Jerusalem Post.

Redactie
De Zweedse minister-president Stefan Löfven. Beeld afp
De Zweedse minister-president Stefan Löfven.Beeld afp

De nieuwe Zweedse premier Stefan Löfven zei vrijdag op zijn eerste werkdag dat Zweden binnenkort Palestina wil erkennen. 'Het conflict tussen tussen Israël en Palestina kan alleen worden opgelost met een tweestatenoplossing, onderhandeld in overeenstemming met het internationale recht', aldus Löfven tijdens zijn inauguratietoespraak in het parlement. 'Een tweestatenoplossing vraagt om wederzijdse erkenning en de wil om vreedzaam samen te leven. Daarom zal Zweden de staat Palestina erkennen.'

Lieberman schrijft in een verklaring dat Löfven zich beter bezig kan houden met belangrijkere zaken in het Midden-Oosten, zoals dagelijkse massamoorden in Syrië, Irak en andere landen in de regio.

Löfven moet volgens Lieberman ook leren begrijpen dat verklaringen en stappen van 'bronnen van buitenaf' de onderhandelingen tussen Israël en de Palestijnen niet vervangen en dat de partijen daardoor niet dichter bij elkaar komen. Hij vindt het jammer dat Löfven 'overhaaste' uitspraken heeft gedaan over een Palestijnse staat zonder de moeite te doen om het conflict tussen de twee partijen te begrijpen.

Soevereine staat
Als Zweden Palestina inderdaad erkent, dan wordt Zweden de eerste grote West-Europese mogendheid die dat doet. De Algemene Vergadering van de Verenigde Naties bekrachtigde in 2012 dat Palestina een soevereine staat is. De Europese Unie en de meeste Europese landen inclusief Nederland hebben dat nog niet gedaan.

Avigdor Lieberman. Beeld belga
Avigdor Lieberman.Beeld belga
Meer over