Israël: Aankondiging Iran is grootspraak

De aankondiging van Iran dat het belangrijke vooruitgang heeft geboekt met zijn nucleaire programma, is volgens aartsvijand Israël grootspraak. 'Ze gaan zeker vooruit, maar ze slaan zich op de borst met prestaties die niet bestaan, om anderen ervan te weerhouden ze aan te pakken', zei de Israëlische minister van Defensie Ehud Barak vandaag.

ANP
President Ahmadinejad krijgt een rondleiding door een nucleaire faciliteit. Beeld AP
President Ahmadinejad krijgt een rondleiding door een nucleaire faciliteit.Beeld AP

President Mahmoud Ahmadinejad presenteerde gisteren op de staatstelevisie de eerste in Iran geproduceerde nucleaire brandstof. Die is volgens hem bestemd voor een medische onderzoeksreactor in de hoofdstad. Ook zei Ahmadinejad dat zijn land 3000 nieuwe centrifuges voor de verrijking van uranium in gebruik heeft genomen. Daarmee komt het totaal op 9000 centrifuges. Hij kondigde verder aan dat Iran vier nieuwe onderzoeksreactoren zou bouwen.

Iran zegt dat de centrifuges nodig zijn voor onder meer kernenergie, maar het Westen vreest dat Iran in het geheim werkt aan een atoombom. De VN-Veiligheidsraad heeft Iran al vier keer sancties opgelegd en de Europese Unie wil vanaf 1 juli Iraanse olie boycotten. Israël heeft gezinspeeld op een aanval.

Meer over