'Isotopentekort dreigt bij ziekenhuizen in EU'

AMSTERDAM - In ziekenhuizen in Europa ontstaat binnenkort een tekort aan stralingsmateriaal om onder meer kanker, botziekten en hartafwijkingen op te sporen en te behandelen. Het tekort is het gevolg van het stilleggen van enkele kerncentrales.

Deze week werd de grootste producent, de kernreactor in Petten stilgelegd voor onderhoud. Dinsdag gebeurde dat al bij de nummer twee, in het Belgische Fleurus. Volgens de Europese vereniging van nucleaire geneeskunde, Aipes, is er nog voorraad om tot 8 september door te werken, maar daarna is het gedaan.

Onlangs werd bekend dat de kernreactor in Petten in september nog dicht blijft wegens een storing. In het belangrijkste koelwatersysteem van de reactor duiken geregeld gasbelletjes op waarvan de herkomst niet bekend is.

De productie van de zogeheten medische isotopen in België werd dinsdag stilgelegd. Bij het Nationaal Instituut voor Radio-elementen IRE in Fleurus was jodium gelekt. Het gaat om een incident op het niveau drie op een schaal van nul tot zeven, aldus controle-instantie FANC.

Ook in Frankrijk is een centrale buiten werking wegens onderhoud. Daardoor zijn er alleen nog leveranciers in Zuid-Afrika, Canada en Australië.

Ziekenhuizen krijgen minstens eenmaal per week isotopen geleverd. Die isotopen hebben volgens Aipes een beperkte levensduur, soms 66 uur. ''De ziekenhuizen krijgen ze geleverd in zeer kleine doses, soms bijna dagelijks, voor behandelingen en diagnoses.'' (ANP)

Ziekenhuizen krijgen minstens eenmaal per week isotopen geleverd. Foto AP Beeld
Ziekenhuizen krijgen minstens eenmaal per week isotopen geleverd. Foto AP
Meer over