Islamitische basisscholen in Amsterdam groeien hard

Islamitische basisscholen groeien hard. Inmiddels gaan bijna 3000 basisscholieren naar één van de acht scholen in de stad.

door: Lorianne van Gelder
Waar andere scholen in de stad strijden tegen krimp, hebben islamitische scholen een sterk aanzuigende werking. Beeld anp
Waar andere scholen in de stad strijden tegen krimp, hebben islamitische scholen een sterk aanzuigende werking.Beeld anp

De populariteit van islamitisch onderwijs is al een paar jaar opvallend, maar de trend zet onverminderd voort. As Siddieq Zeeburg noteerde afgelopen jaren een groei van 50 leerlingen ten op zichte van het schooljaar ervoor. Dat blijkt uit de leerlingenaantallen die het Amsterdamse gemeentelijke bureau voor statistiek verzamelde.

Waar andere scholen in de stad strijden tegen krimp, hebben islamitische scholen een sterk aanzuigende werking. Volgens Yusuf Altuntas, directeur van de landelijke organisatie van islamitische schoolbesturen (Isbo), zijn er ten eerste gewoon veel moslims in de stad, maar is er in een polariserende samenleving ook een behoefte van ouders om hun kinderen naar scholen te sturen waar ze zichzelf kunnen zijn.

null Beeld OIS HET PAROOL
Beeld OIS HET PAROOL

"Een plek waar ze niet hoeven uitleggen dat ze een hoofddoek dragen of vrij willen zijn met islamitische feestdagen." Bovendien staat het islamitisch onderwijs steeds beter bekend.

Waar acht jaar geleden nog veel te doen was om onder meer de As Siddieq-scholen in de stad, hebben islamitische scholen in het hele land steeds betere rapportcijfers. Citoscores gaan omhoog en de inspectie heeft geen islamitische scholen in de stad meer onder toezicht.

Taalachterstand
De positieve berichten over de scholen creëren een aanzuigende werking, ziet Altuntas. "Net als dat een paar jaar geleden de reputatie van islamitisch onderwijs slecht was en er daardoor minder kinderen naartoe gingen, zien we nu een omgekeerd effect."

Islamitische scholen zouden de doelgroep ook vaak beter kennen dan openbare of christelijke scholen, zegt Altuntas. "Islamitische basisscholen zijn goed ingericht op kinderen die een taalachterstand hebben."

Sommige scholen groeien zo hard, dat omliggende scholen er last van hebben. Daarbij concurreren islamitische scholen niet onderling met elkaar, omdat er slechts acht zijn in de stad, verspreid over verschillende wijken. Altuntas: "Dat is op zich wel jammer, als er meer islamitische scholen bij elkaar zouden zijn, zouden ouders kritischer kunnen kiezen."

'Gülenschool'
De leegloop van basisschool De Witte Tulp, die afgelopen zomer bekend kwam te staan als een 'Gülenschool', heeft ook bijgedragen aan de groei van de islamitische scholen in de stad. De Witte Tulp verloor 183 van de 391 leerlingen.

Ook van de vermeende Gülenschool in Zaandam gingen leerlingen naar islamitische scholen in Amsterdam. Joke Middelbeek, voorzitter van het Breed Bestuurlijk Overleg van basisschoolbesturen ziet zeker marktwerking onder scholen, al herkent ze geen extreem aanzuigende werking van islamitische scholen. "Waarom scholen krimpen is voor elke school anders."

Meer over