Is Mexico klaar voor een vrouwelijke president?

De Mexicaanse regeringspartij gokt erop dat Mexico, dat bekend staat om zijn machismo, klaar is voor een vrouwelijk president. Josefina Vazquez Mota is door de partij naar voren geschoven voor de presidentsverkiezingen in juli.

Laura de Jong
Josefina Vazquez Mota. Beeld afp
Josefina Vazquez Mota.Beeld afp

De 51-jarige econoom Josefina Vazquez Mota, werd afgelopen zondag tijdens het partijcongres van Nationale Actie Partij (PAN) gekozen tot de eerste vrouwelijk presidentskandidaat van Mexico.

Haar overwinning is een mijlpaal voor vrouwen in Mexico, waar vrouwen tot 1953 niet mochten stemmen en waar de eerste vrouwelijk gouverneur pas in 1989 werd aangesteld.
De PAN hoopt met de keuze voor Vazquez Mota in de voetsporen te treden van andere Latijns Amerikaanse landen als Brazilië, Argentinië en Costa Rica, die worden geregeerd door vrouwen.

Boek
Vazquez Mota werd bekend door haar boek 'God maak me alsjeblieft een weduwe' dat in 1999 verscheen en waarin ze vrouwen oproept niet meer bang te zijn om hun mogelijkheden te ontwikkelen. Zelf zegt ze dat ze dit boek naar aanleiding van haar eigen ervaring heeft geschreven. Ze heeft drie dochters maar ze heeft altijd gewerkt ondanks dat dit misschien niet bij haar rolpatroon hoorde.

Vazquez Mota zei gisteren in een interview met de Mexicaanse krant El Universal dat ze het Mexicaanse machismo tijdens de campagne al heeft meegemaakt.

Een van de vragen die ze voor haar kiezen kreeg is: 'Hoe kan je het leger leiden als je last hebt van je menstruatie?', zo zegt ze in het interview. 'En een andere vraag die me de afgelopen weken is gesteld is of ik de moed heb om criminelen aan te pakken. Mijn antwoord daarop is: moed heeft niets met geslacht te maken.'

Voordeel
Ze was niet de favoriete kandidaat van haar partijgenoot de huidige president Felipe Calderon. Die had liever Ernesto Cordero, de voormalig staatssecretaris van Financiën naar voren geschoven. Waarschijnlijk is het een voordeel voor haar als ze afstand kan houden van president Calderon omdat veel Mexicanen gefrustreerd zijn door zijn beleid tegen de drugsoorlog, waarbij de afgelopen vijf jaar meer dan 47 000 Mexicanen omkwamen.

Mexicaanse moeder
Ondanks dat ze zegt dat ze niet wil dat het alleen maar om haar geslacht gaat, gebruikt ze dit als getrouwde moeder van drie kinderen, wel degelijk in haar campagne. Ze hoopt door haar familieleven in beeld te brengen steun te winnen van Mexicaanse moeders en jonge kiezers.

'Ze gebruikt wel degelijk haar vrouw-zijn ' zegt Soledad Loaeza, hoogleraar politicologie aan het Colegio de Mexico tegen CBS. 'Maar ik weet niet of dat haar zal helpen'

Vooralsnog leidt voormalig gouverneur Enrique Pena Nieto van de PRI, de Revolutionaire Institutionele partij, in alle peilingen.

Meer over