IS begint offensief in het westen van Syrië

Islamitische Staat (IS) lijkt begonnen aan een offensief in het westen van Syrië. In Tadmur, een woestijnstad in de provincie Homs, hebben de jihadisten vandaag een militair vliegveld aangevallen. In de provincie Hama, ten noorden van Homs, raakten strijders van IS in gevecht met het leger.

redactie
Koerdische strijders bij de op IS heroverde grensplaats Kobani Beeld ap
Koerdische strijders bij de op IS heroverde grensplaats KobaniBeeld ap

Beide meldingen zijn afkomstig van het Syrisch Observatorium voor de Mensenrechten. Die in Groot-Brittannië gevestigde organisatie volgt de ontwikkelingen in de burgeroorlog via een netwerk van informanten in het land.

Volgens het Observatorium kwamen in Hama ruim zeventig militairen om het leven bij gevechten. Oprichter Rami Abdulrahman speculeerde dat IS de nieuwe aanvallen heeft ingezet om de moraal van de strijders op te krikken, na gevoelige verliezen aan de Koerden in het noordoosten.

Ook het Syrische leger meldde slachtoffers in de provincie Hama. Volgens het leger heeft IS daar geen militairen, maar ongeveer zeventig burgers gedood. De machtsbasis van IS ligt in het noordoosten en oosten van Syrië en het noordwesten van Irak.

Een soldaat van het Syrische regeringsleger kijkt vanuit het dorp Jihar, nabij Tadmur, naar gebied dat wordt gecontroleerd door IS. Beeld afp
Een soldaat van het Syrische regeringsleger kijkt vanuit het dorp Jihar, nabij Tadmur, naar gebied dat wordt gecontroleerd door IS.Beeld afp

IS breidt zich uit

Ondanks recente verliezen in het 'kalifaat' van IS, groeit de terreurbeweging op andere plekken in rap tempo. De Nigeriaanse beweging Boko Haram heeft trouw gezworden aan IS, net als het in Algerije gestationeerde Al Qaida in de Islamitische Maghreb. Ook in Libië en Tunesië zijn takken van IS actief. Vorige week pleegden terroristen die zich loyaal voelden aan IS een aanslag op het Bardo-museum in de Tunesische hoofdstad Tunis. Daarbij kwamen 23 mensen om het leven, onder wie 20 buitenlandse toeristen.

De premier van Tunesië, Habib Essid, heeft vandaag zes politiecommandanten ontslagen die verantwoordelijk waren voor de bescherming van het museumdistrict. Zij zouden hun werk niet goed hebben gedaan.

Meer over