Update

Irritatie door winterchaos: Schultz wil opheldering NS en ProRail

Het winterweer veroorzaakt ook vandaag weer flink wat overlast voor het verkeer op de Nederlandse wegen en sporen en in de lucht. De NS en ProRail hebben vanmiddag de dienstregeling in de regio Utrecht aangepast om de winterse verstoringen op te lossen. Minister Schultz wil opheldering over de problemen door het winterweer.

ANP/Redactie
FOTO ANP Beeld
FOTO ANP

Minister Melanie Schultz (Infrastructuur) wil opheldering van de Nederlandse Spoorwegen en spoorbeheerder ProRail over de problemen op het spoor door het winterweer.

Ze wil vooral weten 'hoe het kan dat met alle investeringen van de afgelopen jaren om het spoor winterklaar te maken, het toch weer niet lukt deze dagen en het de komende dagen ook moeilijk blijft', zei de bewindsvrouw voor de NOS-microfoon.

Ook wil ze een internationaal expert die ervaring heeft met dit soort koudweerproblemen inschakelen om de situatie in Nederland te bekijken. Dat zou bijvoorbeeld iemand uit Zwitserland kunnen zijn.
Van de NS en ProRail wil Schultz op korte termijn een analyse van de huidige problemen en de oorzaken daarvan. Vorig jaar is afgesproken dat de samenwerking tussen de NS en ProRail en ook de informatievoorziening aan reizigers beter moeten. De minister vindt het volgens haar woordvoerster vervelend dat het nu opnieuw misgaat met het informeren, omdat reizigers ook bij storingen moeten weten waar ze aan toe zijn.

Uit de analyse en daarnaast de bevindingen van de extern deskundige moet blijken waarom het op het spoor ondanks alle afspraken toch misgaat bij slecht weer, zoals sneeuw en strenge vorst. Schultz wil weten of dat een kwestie van techniek is of van gebrekkige procedures. Ze wees erop dat voor de winter alle 5500 wissels zijn gecontroleerd en dat dat vorige week opnieuw is gebeurd.

Pendeldiensten
De Nederlandse Spoorwegen (NS) rijden vandaag tot einde dienstregeling rondom Utrecht met de zogeheten pendeldiensten. Twee keer per uur rijden er stoptreinen van en naar Utrecht om reizigers op te halen en ernaartoe te brengen. Intercitytreinen van en naar Utrecht rijden niet meer. Op die manier hopen NS en spoorbeheerder ProRail wat 'lucht' te krijgen op het spoor.

Het treinverkeer kampt zaterdag met flinke problemen als gevolg van ijsklompen in de wissels, bevroren elektronica en treinen die als gevolg van die storingen strandden tussen twee stations. Als gevolg hiervan strandden zaterdag aan het begin van de middag meer dan duizend wanhopige reizigers op Utrecht CS.

Grote steden
Ook op Amsterdam CS, Rotterdam CS en Den Haag CS reden veel minder treinen dan de dienstregeling voorschrijft. Reizigersorganisaties Rover en de Maatschappij Voor Beter OV eisen dat minister Schultz van Haegen woord houdt en de NS beboet voor de steeds terugkerende onregelmatigheden bij winters weer. De VVD, PVV en GroenLinks hebben vrijdag al een spoeddebat aangevraagd.

Ook op de weg liet het winterse weer zaterdag weer haar sporen na. Op de snelweg A27 deed zich tegen het middaguur ter hoogte van knooppunt Hooipolder een grote kettingbotsing voor waar 13 auto's bij betrokken waren. Er vielen drie gewonden. Omdat het strooizout bij te lage temperaturen maar weinig effect heeft, besloot Rijkswaterstaat zaterdagochtend de maximumsnelheid op een flink aantal wegtrajecten te verlagen.

Adviessnelheid
De wegbeheerder adviseert automobilisten de matrixborden langs en boven de weg goed in de gaten te houden. Hierop staan het meest actuele advies en de aangepaste snelheid. De verkeersdienst van de ANWB raadt automobilisten aan dit weekeinde 'twee keer na te denken voordat zij de weg op gaan'.

Op Schiphol zijn zaterdagochtend weer tientallen vluchten geannuleerd. Honderden vluchten kampen met vertragingen. Meer dan 1000 reizigers waren gedwongen de nacht door te brengen op veldbedden op de luchthaven. Ook het openbaar vervoer in de vier grote steden kampt met vertragingen en uitval van bussen, trams en metro's.

Minister Schultz van Infrastructuur. Beeld ANP
Minister Schultz van Infrastructuur.Beeld ANP
null Beeld ANP
Beeld ANP
null Beeld ANP
Beeld ANP
Meer over